Nem tud kormányt alakítani a jobbközép ellenzék Svédországban

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Ulf Kristersson, a Mérsékelt Párt elnöke szövetségeseivel, a középpárti Annie Looffal, a liberális pártelnök Jan Björklunddal és a kereszténydemokrata Ebba Busch Thorral kampányol Uppsalában.Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Visszaadta a kormányalakítási megbízást az ellenzéki jobbközép koalíció miniszterelnökjelöltje, Ulf Kristersson, mert a választáson kialakult patthelyzetben nem tud többséget biztosítani annak a parlamentben. A szeptember 9-i választáson hárompárti koalíciója 143 mandátumot szerzett, eggyel kevesebbet a kormányzó szociáldemokraták baloldali koalíciójáénál. A választáson előretörő szélsőjobboldali populista Svéd Demokraták 62 képviselői helyet szereztek, de velük egyik nagy szövetség sem akar együttműködni.

A svéd szabályok szerint most a parlament elnökének, a konzervatív Andreas Norlénnek kell új javaslatot tenni a miniszterelnök személyére. Kristersson ugyanakkor jelezte, hogy továbbra is kész ellátni a miniszterelnök tisztséget, így, ha más jelöltnek sem sikerül a kormányalakítás, ő is kaphat még egy esélyt. (Via MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.