Nyugat-Európa még hisz a megújuló energiában, Magyarország nem annyira

2018 október 14., vasárnap 10:50
645

A Stádium 28 kör a héten vitafórumot tartott a paksi bővítésről. Ott volt az atomerőmű bővítéséért felelős államtitkár és egy sor szakértő is.

A majd 3 órás beszélgetésen rengeteg pro és kontra érv elhangzott az atomerőmű-bővítés ellen és mellett, a legérdekesebb vita azonban két kérdés körül bontakozott ki:

Versenyképes lesz-e az új orosz-magyar atomerőmű az európai árampiacon? Van-e politikai jelentősége annak, hogy Magyarország az Ukrajnával szembeni orosz aggresszió idején szerződött le Moszkvával?

A fenti videón végigkövetheti, hogyan érvel Aszódi Attila államtitkár amellett, hogy az új atmerőmű vissza fogja hozni a ráköltött pénzt, sőt, profitot fog termelni, és ezzel szemben miért mondja azt Felsmann Balázs közgazdász, hogy ma az európai energiapiac épphogy nem abba az irányba megy, hogy a Pakshoz hasonló monstrumokat megérje megépíteni.

És az oroszok? Velük az államtitkár szerint amúgy is mindenki együttműködik.

A vitán beszédet mondott Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős államtitkár és Ámon Ada, Energiaklub elnöke. A vitára meghívottak: Felsmann Balázs, főmunkatárs (BCE Gazdálkodástudományi Kar), Ilinyi János, szakértő, Sz. Bíró Zoltán, főmunkatárs (MTA BTK Történettudományi Intézet), Székffy Klára, közgazdász (EVN AG, Ausztria), Valki László, az MTA doktora (ELTE ÁJK). 

Ámon Ada ismertette az Energiaklub zöld forgatókönyvét, illetve két köztes forgatókönyvet: mindhárom stratégiából hiányzik az atomaenergia, és nagyobb szerepet kapnak a megújulók. Az Energiaklub szerint tarthatatlan a kormány álláspontja, miszerint Magyországon a következő évtizedekben növekedő energiaigénnyel kell számolni, azaz szerintük az ország energiaellátása hosszú távon megoldható atomenergia nélkül, és még a karbonemissziós normákat is tartani lehet. A kormány részéről Aszódi hosszan kritizálta a német energiapolitikát, amelyről szerinte hamarosan kiderül, tarthatatlan lesz: nem képesek egyszerre csökkenteni a karbonemissziós célokat úgy, hogy nem támaszkodnak atomenergiára. A kormány energiastratégiája itt érhető el.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt