Nyugat-Európa még hisz a megújuló energiában, Magyarország nem annyira

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

A Stádium 28 kör a héten vitafórumot tartott a paksi bővítésről. Ott volt az atomerőmű bővítéséért felelős államtitkár és egy sor szakértő is.

A majd 3 órás beszélgetésen rengeteg pro és kontra érv elhangzott az atomerőmű-bővítés ellen és mellett, a legérdekesebb vita azonban két kérdés körül bontakozott ki:

Versenyképes lesz-e az új orosz-magyar atomerőmű az európai árampiacon? Van-e politikai jelentősége annak, hogy Magyarország az Ukrajnával szembeni orosz aggresszió idején szerződött le Moszkvával?

A fenti videón végigkövetheti, hogyan érvel Aszódi Attila államtitkár amellett, hogy az új atmerőmű vissza fogja hozni a ráköltött pénzt, sőt, profitot fog termelni, és ezzel szemben miért mondja azt Felsmann Balázs közgazdász, hogy ma az európai energiapiac épphogy nem abba az irányba megy, hogy a Pakshoz hasonló monstrumokat megérje megépíteni.

És az oroszok? Velük az államtitkár szerint amúgy is mindenki együttműködik.

A vitán beszédet mondott Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős államtitkár és Ámon Ada, Energiaklub elnöke. A vitára meghívottak: Felsmann Balázs, főmunkatárs (BCE Gazdálkodástudományi Kar), Ilinyi János, szakértő, Sz. Bíró Zoltán, főmunkatárs (MTA BTK Történettudományi Intézet), Székffy Klára, közgazdász (EVN AG, Ausztria), Valki László, az MTA doktora (ELTE ÁJK). 

Ámon Ada ismertette az Energiaklub zöld forgatókönyvét, illetve két köztes forgatókönyvet: mindhárom stratégiából hiányzik az atomaenergia, és nagyobb szerepet kapnak a megújulók. Az Energiaklub szerint tarthatatlan a kormány álláspontja, miszerint Magyországon a következő évtizedekben növekedő energiaigénnyel kell számolni, azaz szerintük az ország energiaellátása hosszú távon megoldható atomenergia nélkül, és még a karbonemissziós normákat is tartani lehet. A kormány részéről Aszódi hosszan kritizálta a német energiapolitikát, amelyről szerinte hamarosan kiderül, tarthatatlan lesz: nem képesek egyszerre csökkenteni a karbonemissziós célokat úgy, hogy nem támaszkodnak atomenergiára. A kormány energiastratégiája itt érhető el.

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.