A Fidesz megszüntetné a lakáspénztárak állami támogatását

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Hétfőn jelent meg a parlament honlapján az a javaslat, amivel Bánki Erik, a Gazdasági bizottság fideszes elnöke megszüntetné a lakástakarékpénztárak 30 százalékos állami támogatását. Helyette inkább a családosoknak elérhető CSOK-ot bővítenék.

Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnökeFotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A lakástakarék egy 1997 óta létező megtakarítási forma Magyarországon, amit különböző lakáscélra, például vásárlásra, építésre, felújításra vagy jelzáloghitel előtörlesztésére lehet felhasználni, legalább 4, maximum 10 év gyűjtögetés után. A konstrukció pont a 30 százalékos állami támogatás miatt volt népszerű, ami  befizetések után, maximum 72 000 forintot jelentett. 

A mostani javaslathoz fűzött indoklás szerint „a lakástakarékpénztárakat több mint húsz éve támogatja az állam, azonban ez a megtakarítási forma nem szolgálja eredményesen az otthonteremtési célokat, miközben a szolgáltatók az állami támogatás egy részén is extraprofitot realizálnak. A lakástakarék program mára egy, az állam és az adófizetők számára költséges, de nem hatékony konstrukcióvá vált”. 

Bánki Erik szerint miközben az összes öngondoskodási megtakarításnak csak az egyharmadát teszi ki a lakástakarékban tartott összeg, addig az összes ilyen jellegű állami támogatás háromnegyede kerül évente a lakástakarék-pénztárakhoz.

A fideszes képviselőnek az sem tetszik, hogy az így felhalmozott megtakarításokból alig épültek új lakások. Majd hozzáteszi azt is, hogy „a megtakarítást a futamidő végén akár medence vagy szauna építésére is fel lehet használni”. Szerinte a CSOK jobban segített abban, hogy a családok lakáshoz jussanak.

A javaslatban újra előkerült a rezsiharc idején bevezetett varázsszó, az extraprofit is. Bánki szerint a négy lakástakarékpénztári szolgáltató ( Erste Lakástakarék, Fundamenta Lakáskassza, OTP Lakástakarékpénztár és Aegon Lakástakarék) 2010 óta  közel 60 milliárd forint extraprofitot realizált.

Ezért a módosítás értelmében a törvény hatályba lépése után megkötött lakás-előtakarékossági szerződések után nem jár már az állami támogatás.

Az idáig megkötött szerződések esetében a megtakarításokat az állam továbbra is támogatja a futamidő végéig. Vagyis  a már megkötött szerződéseket a módosítás nem érinti. 

Az eddig a lakástakarékokra fordított források a jövőben többek között a CSOK bővítésének pénzügyi fedezetét biztosítanák. 

Már kedden megszavazhatják

gazdasági bizottság kérésére a parlament kivételes eljárásban szüntetheti meg a lakáspénztárak állami támogatását. Kedden ez lesz az első napirendi pont. Így már aznap lemehet az összevont vita, majd miután a módosítókról is döntöttek, még aznap meglehet a zárószavazás is. Vagyis akár már kedden Áder János elé kerülhet a törvény, akinek ettől kezdve 5 napja van, hogy aláírja. 

Ha a köztársasági elnök még aznap aláírja, akár szerdán is hatályba is léphet a törvény, vagyis utána már nem lehet lakáspénztárat nyitni. 

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.