Élőben lehet követni, ahogy restaurálják Rembrandt Éjjeli őrjáratát

kultúra
2018 október 16., 08:50
comments 69

Elkerülhetetlenné vált a nyugati kultúra egyik legjelentősebb festménye, az Éjjeli őrjárat restaurációja, de az amszterdami Rijksmuseum vezetősége úgy döntött, hogy Rembrandt alkotása a helyreállítási munkálatok alatt is látható lesz. Egyrészt a helyszínen, másrészt pedig egy élő netes streamen lehet majd követni, ahogy ahogy a restaurátorok dolgoznak.

A múzeum igazgatója, Taco Dibbits a Guardiannak azt mondta, hogy ez lehet amúgy minden idők legnagyobb, a nyilvánosság előtt zajló restaurációs munkája: a szakértők nagyon aprólékos és lassú munkára számítanak, ami éveken át eltarthat majd és feltehetően több millió eurós költséggel járnak. 

photo_camera Fotó: Ann Ronan Picture Library/Photo12

Az 1642-ben befejezett alkotást a holland aranykor legjelentősebb festményeként szokás emlegetni. A festmény eredeti címe nem az éjjeli őrjárat volt, hiszen eleve csak az évszázadok alatt rárakódott porréteg miatt volt ennyire sötét tónusa, és csak az 1940-es években zajlott restauráláskor vált újra láthatóvá, hogy Rembrandt nappali fényben festette meg, ahogy a Frans Banning-Cocq és Willem van Ruytenburch vezette polgárőrség kivonul. 

Az amszterdami múzeumban külön falfelületet kellett építeni, hogy a hatalmas, 363 centiméterszer 437 centiméteres festményt méltó módon tudják megmutatni. A képet évente kétmillió ember tekinti meg. 

A múzeum szakemberei folyamatosan ellenőrzik a festmény állapotát, és az elmúlt években több helyen is a színek terén jelentkező minőségromlást vetettek észre. A festményen legutóbb 1975-ben kellett dolgozniuk, miután egy holland férfi késsel támadt a képre. És ugyan indokolttá vált az új felújítás, a múzeum vezetősége úgy döntött, hogy mivel ennyire fontos festményről van szó és ennyire sokakat érdekel, ezért a nyilvánosság előtt fog zajlani a helyreállítása is. 

Ezért többek között egy nagyon vékony üvegből készült, hét négyzetméteres kockát fognak emelni a festmény köré. Ezen belül dolgoznak majd a restaurátorok, a felújítást pedig a múzeum látogathatói is figyelhetik majd. 

photo_camera Fotó: leemage

Első körben az állapotfelmérést fogják elvégezni: milliméter pontossággal fogják átszkennelni a festményt. Ez hetven nap alatt fog megtörténni, és a folyamat végére egy hihetetlen részletgazdag térképük lesz az Éjjeli őrjáratról. 

A helyreállításban több száz szakértő vesz majd részt: restaurátorok mellett az újfajta képalkotói és szkennelési technológiákat fejlesztő kutatók is segítenek. A szakértők pedig folyamatosan válaszolni fognak a felmerülő kérdésekre, és rendszeresen fognak közzétenni információkat arról is, hogy hol tart a projekt, milyen izgalmas felfedezésekre jutottak. 

Valószínűleg a munkálatok végére a festmény színvilága jóval világosabb lesz, mint ahogy mi megismertük. Ez persze jelentős változás, és felmerülhetnek egy ilyen változással szemben aggályok is, ugyanakkor így közelebb kerülünk majd azokhoz a színekhez, melyeket Rembrandt évszázadokkal ezelőtt kiválasztott. 

A munkálatok 2019 júliusában indulnak el, a megelőző öt hónapban, februártól kezdve pedig az Éjjeli őrjárat lesz a központi műve a Rijksmuseum tárlatának, melyet Rembrandt halálának 350. évfordulójára állítanak össze. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.