Eurostat: 2017-ben 2,5 millió magyar, a lakosság 25,6 százaléka élt szegénységtől és kirekesztettségtől veszélyeztetve

gazdaság
2018 október 18., 17:08
comments 237

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat legfrissebb jelentése szerint 2017-ben a magyar lakosság 25,6 százaléka élt szegénységtől vagy társadalmi kirekesztettségtől fenyegetetten: ez a nők 26,1 százalékát, a férfiak 25 százalékát, a 18 évnél fiatalabbak 31,6 százalékát és a 65 évnél idősebbek 16,8 százalékát érintette.

Az Eurostat infografikáján látható, hogy az átlag 22,5 százalék, Magyarország fölötte van, nálunk a nyolcadik legrosszabb a helyzet a 26 vizsgált ország közül. Ez egyébként némi javulást jelent, hiszen 2013-ban még 27,8 százalék volt a nélkülözők aránya.

Az adatok szerint míg az alkalmazottak 19 százaléka nélkülözött, addig a munkanélküliek túlnyomó többsége, azaz a 73,1 százaléka volt ennek kitéve.

Az Eurostat azokat tekintette veszélyeztetetteknek, akiknél ezek közül legalább egy fennáll:

  1. jövedelemből eredő szegénység (társadalmi transzferek),
  2. nagy mértékben éri súlyos anyagi hátrány vagy él súlyos nélkülözésben,
  3. alacsony munkaintenzitású háztartásban él.
photo_camera Illusztráció: Halász Júlia/444

Az EU 112,9 millió lakosát veszélyezteti a szegénység és a kirekesztettség, a 2017-es becsült adatok szerint az EU lakosságának harmada (30,9 százalék) nem engedhetett meg magának egy hét nyaralást. A felsőoktatásban résztvevő EU-s hallgatók 10,9 százaléka élt szegénységben, és a gyerekek 24,5, a munkanélküliek 64,7, a gyerektelen háztartásoknak pedig a 21,9 százalékát fenyegette szegénység vagy társadalmi kirekesztettség veszélye. (Világgazdaság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.