Egyelőre nem lesz Svédország királynője a 8 éves kislány, aki egy 1500 éves kardot talált egy tóban

külföld
2018 október 20., 09:07
comments 152

A múlt héten jelentek meg először hírek arról, hogy egy nyolc éves kislány egy 1500 éves kardot hozott ki egy tóból Svédország déli részén. Az első beszámolókat még óvatosan kezelte a nemzetközi sajtó, hiszen hasonló mitikus történetek időnként minden alap nélkül kelnek szárnyra.

Azóta viszont nemcsak svéd régészek szólaltak meg az ügyben, de már a lány, Saga Vanecek is elmesélte a történetét a Guardian újságírójának. Ebből pedig kiderült, hogy a kardot még júliusban találta meg, de sokáig nem hozták nyilvánosságra a dolgot, mivel a helyi hatóságok attól tartottak, hogy a hír hallatára nyáron megrohannák a kincskeresők a Vidöstern-tó környékét. 

Saga arról beszélt a svéd közmédiának, hogy elég menő és kicsit izgalmas élmény volt megtalálni a kardot. Miután a hét elején kiderült a hír, rögtön megindult a találgatás a közösségi médiában, hogy akkor a lányt hamarosan Svédország királynőjévé fogják koronázni, hiszen erre utal az Artúr király-korabeli legenda. 

A kardot magát a közeli múzeum régészei az ötödik-hatodik század környékére datálják. A 85 centis fegyveren jelenleg is dolgoznak a restaurátorok, vélhetően leghamarabb jövőre állítják majd ki. A kard megtalálása és a hír bejelentése között kutatók átvizsgálták a tavat, de a kard eredete rejtély maradt. 

A lány apja arról beszélt a helyi sajtónak, hogy a megtalálás napján éppen próbálta kiparancsolni a lányát a vízből, mivel lassan kezdődött a világbajnokság döntője, de Saga nagyon elfoglalt volt azzal, hogy a tó fenekén lévő köveket piszkálja. Aztán egyszer csak egy ősi karddal a kezében jelent meg. 

Saga azóta egy cikkben is megírta, mi minden történt vele. Mesélt arról is, hogy jó érzés volt, amikor végre lejárt a titoktartási időszak, és végre elmondhatta minden barátjának, hogy mi történt vele a nyáron. (Korábban csak egyetlen barátnőjének mondta el, de tudta, hogy ő úgysem mondja el majd senkinek. Illetve csak a szüleinek, de rajta kívül senkinek.)

Az osztályában kisebb ünnepséget is tartottak, például mindenki kapott jégkrémet, megünnepelve így a megtalált kardot. Mesélt Saga arról is, hogy a kardot végül a múzeumnak kellett adnia, hiszen apukája szerint ez a történelem része, és fontos, hogy megosszák másokkal. Ezt egyrészt sajnálta, hiszen odalett a kardja, viszont örült, hogy legalább sokan láthatják. 

„Az emberek az interneten azt mondják, hogy én vagyok Svédország királynője, mert Artúr király a legenda szerint egy tóban kapta meg a kardját egy nőtől, és emiatt lett király. De én nem vagyok nő, még csak nyolc éves vagyok, bár az igaz, hogy találtam egy kardot a tóban. Nem bánnám, ha egy napra királynő lennék, de ha felnövök, állatorvos akarok lenni. Vagy színésznő Párizsban.” - írta meg cikkében Saga

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.