Merényletek kísérik az afganisztáni választást

Több robbanás rázta meg szombaton az afgán fővárost, Kabult, legalább hárman meghaltak, 30-an megsebesültek. Az afgán választási bizottság eközben közölte, hogy szervezési és technikai problémák miatt meghosszabbítják a szavazást.

Afganisztánban szombaton kezdődtek meg a parlamenti választások, a voksolást rendkívüli biztonsági intézkedések kíséretében rendezik.

A szombati választáson összesen 2500 jelölt indul a 249 parlamenti helyért. A választást már évekkel ezelőtt ki kellett volna írni, de a törékeny belbiztonsági helyzet, illetve a tálibok jelentette fenyegetések miatt elhalasztották azt. 

Fotó: FARSHAD USYAN/AFP

Az Egyesült Államok 17 évvel ezelőtt indított offenzívát a tálibok ellen, de az elhibázott katonai beavatkozás következtében nem sikerült megerősíteni a központi kormány pozícióit. Az országot jelenleg az USA által támogatott megegyezés alapján az elnök, Ashraf Ghani, illetve "helyettese'", a legerősebb ellenzéki politikus, Abdullah Abdullah irányítja. 

A mostani választás célja egy törvényhozás felállítása, erre eredetileg 2015-ben terveztek sort keríteni. Ugyan vannak régiók az országban, ahol javult a biztonsági helyzet, de így is a szavazókörök mintegy harmada ki sem nyit szombaton, mert nincsenek meg a biztonsági feltételei egy szavazásnak. A kampány során tíz politikust gyilkoltak meg az országban. 

Ugyan a kormány és a tálibok az év elején átmenetileg tűzszünetet kötöttek, de a békemegállapodás lehetősége még nagyon messze van. 

Az afgán belügyminisztérium tájékoztatása szerint 15 támadás történt az országban, legtöbbjüket házilagos készítésű robbanószerrel hajtották végre, de voltak rakétatámadások is.

A kabuli kormány ellen fegyveres felkelést folytató tálib szélsőségesek korábban a voksolás bojkottálására szólították fel a lakosságot, és támadásokkal fenyegettek. Zabiulláh Mudzsáhid tálib szóvivő szombati Twitter-üzenetében ismét távolmaradásra szólította fel a lakosságot. "A lakosságnak tartózkodnia kell attól, hogy részt vegyen ebben a teátrális folyamatban annak érdekében, hogy megóvja életét". 

Az AFP francia hírügynökség egyik újságírója - elmondása szerint - menekülő, rémült emberek tömegét látta az egyik, iskolában kialakított szavazóhelységben bekövetkezett robbanást követően. A francia hírügynökségnek egy szemtanú elmondta, hogy bomba robbant egy szavazóhelyiségként szolgáló mecsetben is, egy rendőr megsebesült.

A szavazást rendkívüli biztonsági intézkedések kíséretében rendezik, a legtöbb nagyvárosban például teljesen vagy jelentősen korlátozzák a közlekedést, a biztonságra több mint 54 ezer katona, rendőr és a titkosszolgálatok munkatársai felügyelnek.

A szavazás napjára lezárták a legfontosabb, torkami határátkelőt Pakisztán felé.
A szavazóhelyiségek helyi idő szerint délután négy, közép-európai idő szerint 13.30-ig tartanak nyitva. Az első, előzetes eredményekre november 10-én lehet számítani, a hivatalos eredményeket pedig december 20-án ismertetik a tervek szerint. 

Ez Afganisztánban a harmadik parlamenti választás a tálibok hatalmának 2001-es bukása óta, és az első, amelyet az afgán hatóságok teljes mértékben egyedül szerveznek és biztosítanak. Párhuzamosan tartományi választásokat is rendeznek a hozzávetőleg 34 millió lakosú országban. (MTI, BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.