New York beperelte az ExxonMobil-t

környezetvédelem
2018 október 25., 06:27
comments 27

New York állam ügyésze szerdán nyújtott be egy keresetet a világ egyik legnagyobb energiaipari cége, az ExxonMobil ellen. A vád szerint a vállalat megvezette a részvényeseit, amikor megpróbálta kisebbnek beállítani a kockázatot, melyet a klímaváltozás jelent az Exxon tevékenységére. 

Az utóbbi időben egymást érik a komoly perek, melyek a nagy olaj- és szénipari vállalatokkal indulnak a klímaváltozás előidézésében betöltött szerepükért. Mint az Axios összefoglalója megjegyzi, már pusztán egy ilyen kereset benyújtása kellemetlen hír az Exxon számára, egy sikeres per pedig alapjaiban rengethetné meg a szektort. 

A kereset szerint az Exxon a jövőbeli szénköltségek kiszámítása terén kétféle képlettel is dolgozott, aszerint, hogy miféle klímaváltozással összefüggő szabályozási változások jönnek. Az egyik költségszámítás a befektetési döntéseknél, illetve a vállalat működtetésének részvényesek felé prezentált tervezésekor jött elő, és más költségekkel számolt, mint amit a cégvezetés belső használatra tartott fenn. 

Az ügyészi indítvány szerint ráadásul erről a gyakorlatról tudott Rex Tillerson, Trump egykori külügyminisztere, aki a miniszteri kinevezése előtt az Exxon elnöke és vezérigazgatója volt. A megtévesztés gyanújával összefüggő nyomozás ugyanis még 2015-ben indult, az akkori államügyész, Eric T. Schneiderman vezetésével. 

Exxon szerint alaptalan vádaskodásról van szó, mely mögött egyedi érdekek és politikai ügyeskedés áll, illetve az a tény, hogy az ügyészség képtelen beismerni, hogy három évnyi nyomozás után se találtak bizonyítékot bármiféle törvénytelenségre. 

Ezzel párhuzamosan zajlanak az egyeztetések egy szövetségi szénadó bevezetéséről, melynek a kitalálásában az Exxon is részt vesz. Egy jelenlegi tervezet szerint egy ilyen adó bevezetéséért cserébe az olajvállalatok mentességet kapnának egy sor váddal szemben, de főleg csak a múltbeli felelősséget firtató ügyekben, azaz a hasonló csalásról és megtévesztésről szóló vádakkal szemben nem lenne érvényes a mentesség. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.