New York beperelte az ExxonMobil-t

New York állam ügyésze szerdán nyújtott be egy keresetet a világ egyik legnagyobb energiaipari cége, az ExxonMobil ellen. A vád szerint a vállalat megvezette a részvényeseit, amikor megpróbálta kisebbnek beállítani a kockázatot, melyet a klímaváltozás jelent az Exxon tevékenységére. 

Az utóbbi időben egymást érik a komoly perek, melyek a nagy olaj- és szénipari vállalatokkal indulnak a klímaváltozás előidézésében betöltött szerepükért. Mint az Axios összefoglalója megjegyzi, már pusztán egy ilyen kereset benyújtása kellemetlen hír az Exxon számára, egy sikeres per pedig alapjaiban rengethetné meg a szektort. 

A kereset szerint az Exxon a jövőbeli szénköltségek kiszámítása terén kétféle képlettel is dolgozott, aszerint, hogy miféle klímaváltozással összefüggő szabályozási változások jönnek. Az egyik költségszámítás a befektetési döntéseknél, illetve a vállalat működtetésének részvényesek felé prezentált tervezésekor jött elő, és más költségekkel számolt, mint amit a cégvezetés belső használatra tartott fenn. 

Az ügyészi indítvány szerint ráadásul erről a gyakorlatról tudott Rex Tillerson, Trump egykori külügyminisztere, aki a miniszteri kinevezése előtt az Exxon elnöke és vezérigazgatója volt. A megtévesztés gyanújával összefüggő nyomozás ugyanis még 2015-ben indult, az akkori államügyész, Eric T. Schneiderman vezetésével. 

Exxon szerint alaptalan vádaskodásról van szó, mely mögött egyedi érdekek és politikai ügyeskedés áll, illetve az a tény, hogy az ügyészség képtelen beismerni, hogy három évnyi nyomozás után se találtak bizonyítékot bármiféle törvénytelenségre. 

Ezzel párhuzamosan zajlanak az egyeztetések egy szövetségi szénadó bevezetéséről, melynek a kitalálásában az Exxon is részt vesz. Egy jelenlegi tervezet szerint egy ilyen adó bevezetéséért cserébe az olajvállalatok mentességet kapnának egy sor váddal szemben, de főleg csak a múltbeli felelősséget firtató ügyekben, azaz a hasonló csalásról és megtévesztésről szóló vádakkal szemben nem lenne érvényes a mentesség. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.