Hamarabb kelünk, mint az osztrákok, kevesebbet imádkozunk, mint a románok

életmód
2018 október 27., 10:14
comments 250

A Központi Statisztikai Hivatal 2009. október 1. és 2010. szeptember 30. között időmérleg-felvételt készített a magánháztartásokban élő 10–84 éves népesség körében. A 24 órás keretbe rendezett tevékenységeket egy ún. időmérlegnaplóban rögzítik, amivel a népesség életkörülményeiről, életviteléről, időfelhasználásáról egységes képet kaphatnak a kutatók.

Az erről készült tanulmány segítségével az Mfor összehasonlította a magyarok, az osztrákok , a lengyelek és a románok életmódját. Ebből kiderült, hogy 

  • a magyarok idejük kisebb részét (43,6 százalék) fordítják alvásra, mint az osztrákok (49,9 százalék), 
  • az evésre is kevesebbet (7,5 százalék) szánnak idejükből az osztrákoknál (11,9 százalék),
  • viszont több időt (9,4 százalék) töltünk fizetett munkával, mint az osztrákok (8,6 százalék).

A korán kelésben is verjük a többieket. Nálunk egy átlagos munkanap során a népesség több mint fele fél hétkor már talpon van, Ez hasonló az osztrákoknál is. Eközben Romániában és Lengyelországban lényegesen többen alszanak, a lakosság több mint 73, illetve 86 százaléka még ki se kelt az ágyból.

A magyarok fele már fél hétkor kikel az ágyból, a legtöbb utazással töltött idő reggel hét és nyolc között mérhető. A fizetett munka és a házimunka aránya (24,5, illetve 33,5 százalék) aránya 11 órakor jár a csúcson. A délutáni órákban jellemzően egyre kevesebben dolgoznak, ezzel szemben több mint tíz százalékkal nő a szabadidős tevékenységek aránya. Este tízkor pedig már a többség alszik. 

Bár az osztrákok kissé később kelnek, de nagyobb százalékuk a magyaroknál hamarabb munkába áll, és a délelőtti csúcsponton a népesség nagyobb része végez fizetett munkát, mint nálunk. Az osztrákok több mint 35 százaléka dolgozik, míg a magyarok estében ez az arány 23 százalék.  A legtöbb házimunkát ilyenkor a magyarok végzik. Délután kettőkor például csaknem fele annyi ember pihen Ausztriában, mint nálunk.

A magyarokkal szemben a románok sokkal tovább alszanak, hiszen reggel hétkor még a lakosság fele még alszik, miközben olyankor a magyarok közel háromnegyede már talpon van. A délelőtti fizetett munka és a házimunka aránya nagyjából azonos.

Ugyanakkor komoly különbség figyelhető meg azonban a vallásgyakorlásban: a románoknál a több mint 7 százalékot is elérheti, míg a magyarok esetében szinte végig 1 százalék alatt marad. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.