WHO: Már többen halnak meg a légszennyezettség mint a dohányzás miatt

Évente 7 millió ember hal meg a szennyezett levegő belégzése miatt - nyilatkozta a legfrissebb kutatások alapján Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ügyvezető igazgatója. 

Az etiópiai származású Ghebreyesus meghökkentő számokat mondott a Guardiannak: elmondása szerint a Föld lakosságának 90 százaléka szennyezett levegőt szív magába nap mint nap, és a hatásai a rossz minőségű levegőnek súlyosabbak mint a kutatók idáig gondolták. 

Ghebreyesus a „légszennyeződés az új cigi”, és ugyanolyan nagyságrendű kampányra és nemzetközi összefogásra van szükség a megfékezéséért, mint ami azután kezdődött, hogy nyilvánvalóvá váltak a dohányzás súlyos egészségkárosító hatásai.

 A jövő héten tartják a WHO első konferenciáját, amely kifejezetten a legszennyezettség egészségügyi hatásainak kutatásáról és a probléma lehetséges megoldásairól szól majd. A világszervezet lobbistái abban bíznak: sikerül olyan nemzetközi megállapodásokat előkészíteniük, ami alapján országok és nagyvárosok vállalják majd, hogy csökkentik a légszennyezettséget. 

Más kutatók arra figyelmeztetnek, az évi 7 milliós szám ennél magasabb is lehet, ez a szám ugyanis csak az egyértelmű szív- és tüdőbetegségeket mutatja meg, a rossz levegő élettani hatásai pedig ennél súlyosabbak és összetettebbek lehetnek, így kihathatnak a nők termékenységére, de akár cukorbetegségek kialakulására is. 

A környezetszennyezés közegészségügyre gyakorolt hatásait vizsgáló WHO-igazgató Maria Neira szerint a legnagyobb veszélyben a csecsemők és gyerekek vannak a szennyezett levegő miatt. 300 millióan élnek olyan környezetben a világon, ahol a levegő szennyezettsége hatszorosan haladja a nemzetközi sztenderd szerint egészségnek tekinthető szintet. (Guardian)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.