WHO: Már többen halnak meg a légszennyezettség mint a dohányzás miatt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Évente 7 millió ember hal meg a szennyezett levegő belégzése miatt - nyilatkozta a legfrissebb kutatások alapján Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ügyvezető igazgatója. 

Az etiópiai származású Ghebreyesus meghökkentő számokat mondott a Guardiannak: elmondása szerint a Föld lakosságának 90 százaléka szennyezett levegőt szív magába nap mint nap, és a hatásai a rossz minőségű levegőnek súlyosabbak mint a kutatók idáig gondolták. 

Ghebreyesus a „légszennyeződés az új cigi”, és ugyanolyan nagyságrendű kampányra és nemzetközi összefogásra van szükség a megfékezéséért, mint ami azután kezdődött, hogy nyilvánvalóvá váltak a dohányzás súlyos egészségkárosító hatásai.

 A jövő héten tartják a WHO első konferenciáját, amely kifejezetten a legszennyezettség egészségügyi hatásainak kutatásáról és a probléma lehetséges megoldásairól szól majd. A világszervezet lobbistái abban bíznak: sikerül olyan nemzetközi megállapodásokat előkészíteniük, ami alapján országok és nagyvárosok vállalják majd, hogy csökkentik a légszennyezettséget. 

Más kutatók arra figyelmeztetnek, az évi 7 milliós szám ennél magasabb is lehet, ez a szám ugyanis csak az egyértelmű szív- és tüdőbetegségeket mutatja meg, a rossz levegő élettani hatásai pedig ennél súlyosabbak és összetettebbek lehetnek, így kihathatnak a nők termékenységére, de akár cukorbetegségek kialakulására is. 

A környezetszennyezés közegészségügyre gyakorolt hatásait vizsgáló WHO-igazgató Maria Neira szerint a legnagyobb veszélyben a csecsemők és gyerekek vannak a szennyezett levegő miatt. 300 millióan élnek olyan környezetben a világon, ahol a levegő szennyezettsége hatszorosan haladja a nemzetközi sztenderd szerint egészségnek tekinthető szintet. (Guardian)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.