Brutális a munkaerőhiány: egy év alatt harmadával nőtt a betöltetlen álláshelyek száma

gazdaság
2018 október 30., 05:30
comments 305

Van még némi tartalék a munkaerőpiacon, mondta a Magyar Hírlapnak Juhász Csongor, a Prohumán munkaerő-kölcsönző vezetője. Az évente mintegy tízezer munkavállalót kölcsönző vállalat tapasztalata, hogy

"robbanásszerű a munkaerőhiány növekedése, tavaly év végéhez képest tizennégy százalékos a növekedés, az egy évvel ezelőtti hasonló időszakkal összehasonlítva pedig huszonhat százalékos ugrást jelent, mintegy harmadával emelkedett a betöltetlen álláshelyek száma."

Juhász szerint a klasszikus álláskeresés időszakának már vége. Azt látják, hogy ha ők mennek el a dolgozókért, "ha az ő nyelvükön szólítjuk meg őket, ha minőségi közlekedési szolgáltatást vagy szállást biztosítunk a részükre, sokan hajlandóak tartósan is munkát vállalni.” A cég közel háromezer közmunkást terelt át a termelő szektorba. De nemcsak a munkaerő megtalálása, hanem megtartása is komoly munkát jelent: "a cégek a szűkös kínálat miatt igyekeznek egymástól is elcsábítani a dolgozókat."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.