Havi ötmilliós fizetés, hatszázezerért bérelt luxus Mercedes és korlátlan bevásárlószámla uniós pénzből

gazdaság
2018 november 05., 06:43
comments 407

Magyarország másfél milliárd forintnyi EU-támogatást fizethet vissza, ha lezárul az a nyomozás, amit két EU-s projekt ügyében indított a nyáron a NAV bűnügyi igazgatósága a 24.hu oknyomozó cikke szerint. Az ügy két különlegessége

  1. Bár az uniós támogatásokat a leggyakrabban talán ködös kamu tanulmányok és meg nem tartott álképzések formájában szokták megcsapolni, ez két teljesen konkrét projekt lett volna: biogáz- és földgáz-cseppfolyósító üzemeket, elosztóállomásokat, kúthálózatot, illetve 20+20 töltőállomást kellett volna kiépíteni.
  2. A pénzek szabálytalan elköltése miatt egyetlen család két tagjának a neve merül fel a legtöbbször dokumentumokban, akik a nyomozati anyagok szerint szó szerint úgy használták az uniós közpénzt, mint egy végtelen bankkártyát.

A két, egymással összefüggő, gázüzemanyag tematikájú EU-s projektet, amit a műfajban uniós mintaképnek szántak, ugyanaz a négytagú magyar konzorcium nyerte el, benne egy egyesülettel és három céggel.

A PAN-LNG nevű projektben 17 millió eurót nyertek el a magyarok, amiből a szerződések aláírása után az Unió - még 2015-ben - át is utalta a 4,9 millió eurós, vagyis mai áron 1,5 milliárd forintos előleget. Az összeghez Domanovszky Henrik, a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület elnöke fért hozzá.

A projekt konkrét megvalósítása ennek ellenére azóta sem indult el, bár az előleget telköltötték. A mostani nyomozás arról szól, hogy mire folyt el a 1,5 milliárdos összeg. A 24.hu cikke szerint könnyen lehet, hogy nagyrészt a Domanovszky család személyes luxuskisadásaira és gazdagodására.

Hogy mit találta a nyomozók? A 24.hu szerint

“Összefonódásokat, határokon átnyúló céghálót, a beszerzéseknél durva túlárazást, helyenként fejedelmi javadalmazást, szabálytalan pénzköltést találtak. Az ígért gáztöltőállomásokat viszont nem.”

  • Domanovszky Henrik, aki az egyesület elnökeként, illetve a háromból két cég 100 és 50 százalékos tulajdonosaként is érdekelt volt a buliban, havi 2,9 milliós fizetést húzott, de emellett hosszabb időszakokra, ugyanarra feladatra havonta 2, illetve 1,8 millió forintos megbízási díjakat vett fel.
  • Eközben a stewardess végzettségű lánya is felvett egy összesben 8,8 milliót prohjektvezetés címén.
  • Az egyik érintett cég, a 100 százalékos Domanovszky-érdekeltség Pannon Fuel havi 600 ezer forint plusz áfáért bérelt egy egy Mercedes Benz V-Klasse típusú autót. A feljelentés szerint az autó a projekt szempontjából nem volt indokolt, a Domanovszky család személyes igényeit szolgálta.
  • Domanovszky Andrea, a Pannon Fuel bankszámlakivonata szerint “megszámlálhatalan esetben” vásárolt be saját céljaira a Tescóban és a Rossmannban és többször is felvett készpénzt.
  • Az uniós támogatásból a Pannon Fuel olyan Iphone-okat, tableteket, számítógépeket és járműveket vett, amivel Domanovszkyék nem voltak hajlandók elszámolni, és amik később a Facebook marketplace-en és a Jófogáson tűntek fel.
  • Bár uniós támogatásból tilos kölcsönt nyújtani, a Fannon Fuel 90 millió forinto kölcsönzött a Primus Trust Zrt-nek, amely azt ugyanazon a napon továbbkölcsönözte Domanovszky Henriknek. Éppen akkor, amikor egy 144 négyzetméteres fővárosi ingatlan a Domanovszky házaspár tulajdonába került.

További részleteket a 24.hu remek cikkében olvashatsz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.