Stephen Fry szerint a klasszikus liberalizmus halott

politika
2018 november 05., 12:19

A politikai élet mára annyira elmérgesedett, hogy miért ne utasítanánk el azt teljesen?

Stephen Fry brit színész-humorista ezen felvetése zajos tetszést aratott a közönség körében a Sydneyben rendezett Veszélyes Gondolatok Fesztiválján tartott beszédében.

Fry emellett vicces, de igen szomorú leírást adott a kortárs politikáról.

"Egy Grand Canyon nyílt meg a világunkban"

- fogalmazott a színész, aki szerint az óriási szakadék egyik oldalán az új jobboldal található, ami a kereszténység és a libertarianizmus bizarr keverékét népszerűsíti. A másik oldalon azok az "illiberális liberálisok" állnak, akiket nem érdekel más, mint az identitáspolitika és az olyan témákon való nyavalygás, mint a kulturális kisajátítás. (Ők azok, akik szerint az indiánok megalázása, ha valaki tollas fejdíszt visel egy jelmezbálban, de ezt már én tettem hozzá.)

Míg ezek a kislétszámú frakciók odafent csatáznak, mi többiek döbbenten bámuljuk az egészet odalentről, a szakadék mélyéről - fogalmazott Fry, a politikai korrektség ismert kifigurázója, aki szerint korábban a klasszikus liberálisok fújták a passzátszelet, de mára irreleváns és idejétmúlt bámészkodókká váltak.

Ezek után feltette a szónoki kérdést:

"Ezt jelentené az egyet nem értés kifinomult művészete?"

Fry beszédéről és a provokatív, határokat feszegető fesztiváltól érdemes elolvasni a Guardian bevallottan elfogult, balos tudósítójának helyszíni beszámolóját. Ez alapján remek buli lehet.


Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.