Varsó polgármestere betiltotta a szélsőjobbosok vonulását, ezért a kormány állami rendezvényként tartja meg a függetlenségi menetet

Miután az ellenzéki varsói főpolgármester, Hanna Gronkiewicz-Waltz szerda délelőtt Twitteren közölte, hogy betiltja a vasárnapi függetlenségi menetet a lengyel fővárosban, a kormány bejelentette: állami rendezvényként tartják majd meg. Az ügy miatt soron kívül találkozott Andrzej Duda elnök és Mateusz Morawiecki. A főpolgármester a tiltást egyrészt a bevethető rendőrök alacsony számával, illetve a neofasiszta szélsőségesekkel indokolta. Az államfő szóvivője erre közölte:

az állami szervezésű felvonulást a betiltott menet útvonalán tartják meg, ugyanabban az időben. Minden lengyelt részvételre hívnak, akár baloldali, akár jobboldali szimpatizáns.

Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto

Tavaly közel hatvanezren vettek részt a legnagyobb lengyel nemzeti ünnep alkalmával rendezett meneten, amin többször is felbukkantak rasszista transzparensek. A menetet annak apropóján tartják, hogy Lengyelország az első világháború végén, 1918 novemberében, 123 éves felosztottság után visszaszerezte önálló államiságát. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.