Varsó polgármestere betiltotta a szélsőjobbosok vonulását, ezért a kormány állami rendezvényként tartja meg a függetlenségi menetet

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Miután az ellenzéki varsói főpolgármester, Hanna Gronkiewicz-Waltz szerda délelőtt Twitteren közölte, hogy betiltja a vasárnapi függetlenségi menetet a lengyel fővárosban, a kormány bejelentette: állami rendezvényként tartják majd meg. Az ügy miatt soron kívül találkozott Andrzej Duda elnök és Mateusz Morawiecki. A főpolgármester a tiltást egyrészt a bevethető rendőrök alacsony számával, illetve a neofasiszta szélsőségesekkel indokolta. Az államfő szóvivője erre közölte:

az állami szervezésű felvonulást a betiltott menet útvonalán tartják meg, ugyanabban az időben. Minden lengyelt részvételre hívnak, akár baloldali, akár jobboldali szimpatizáns.

Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto

Tavaly közel hatvanezren vettek részt a legnagyobb lengyel nemzeti ünnep alkalmával rendezett meneten, amin többször is felbukkantak rasszista transzparensek. A menetet annak apropóján tartják, hogy Lengyelország az első világháború végén, 1918 novemberében, 123 éves felosztottság után visszaszerezte önálló államiságát. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.