Varsó polgármestere betiltotta a szélsőjobbosok vonulását, ezért a kormány állami rendezvényként tartja meg a függetlenségi menetet

külföld
2018 november 07., 20:29
comments 75

Miután az ellenzéki varsói főpolgármester, Hanna Gronkiewicz-Waltz szerda délelőtt Twitteren közölte, hogy betiltja a vasárnapi függetlenségi menetet a lengyel fővárosban, a kormány bejelentette: állami rendezvényként tartják majd meg. Az ügy miatt soron kívül találkozott Andrzej Duda elnök és Mateusz Morawiecki. A főpolgármester a tiltást egyrészt a bevethető rendőrök alacsony számával, illetve a neofasiszta szélsőségesekkel indokolta. Az államfő szóvivője erre közölte:

az állami szervezésű felvonulást a betiltott menet útvonalán tartják meg, ugyanabban az időben. Minden lengyelt részvételre hívnak, akár baloldali, akár jobboldali szimpatizáns.

photo_camera Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto

Tavaly közel hatvanezren vettek részt a legnagyobb lengyel nemzeti ünnep alkalmával rendezett meneten, amin többször is felbukkantak rasszista transzparensek. A menetet annak apropóján tartják, hogy Lengyelország az első világháború végén, 1918 novemberében, 123 éves felosztottság után visszaszerezte önálló államiságát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.