Egy férfi addig lökdöste egy horvát antifasiszta szobrát Splitben, míg az rádőlt és eltörte a lábát

Egy 65 éves férfit műteni kellett, miután kimozdította a helyéről a horvát antifasiszta ellenállás vezetőjének, Rade Končarnak a mellszobrát Splitben.

A szobor pedig rádőlt és és eltörte a lábát.

Az eset szerdán történt, és egy helyi újság és a rendőrség is beszámolt be. A férfi többször is meglökte a szobrot, le akarta dönteni, ez végül sikerült is, az előbb említett mellékhatással.

Fotó: STRINGER/AFP

A hatóságok vandalizmus miatt indítottak eljárást a férfi ellen. Končar ünnepelt jugoszláv partizán volt, aki a második világháború során küzdött a nácibarát horvát rezsim ellen. 1942-ben azonban elfogták az olasz erők és 31 kommunista bajtársával együtt kivégezték.

A horvát függetlenség 1991-es elérése óta több ezer antifasiszta szobrot rongáltak meg az országban. (Guardian)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.