Kitiltották a Fehér Házból a CNN tudósítóját

külföld
2018 november 08., 07:08
comments 331

Donald Trump nem különösebben szíveli a CNN fehér házi tudósítóját, Jim Acostát, és ebből nem is csinál titkot. Nagygyűlésein lelkesen uszítja híveit a CNN és személyesen Acosta ellen, a keddi félidős választásokat követő sajtótájékoztatóján pedig eszét vesztve üvöltözött a riporterrel, mintha nem venné a jelenetet több tucat kamera egy újságírókkal csurig töltött teremben.

Váratlan fordulatként a történtek után a Fehér Ház megvonta Acosta belépőjét, amivel szabadon mozoghatott az épületben. Sarah Sanders, az elnök sajtótitkára mindezt azzal indokolta, hogy Acosta "rátette a kezét" arra a fiatal gyakornoknőre, aki megpróbálta kitépni a kezéből a mikrofont. "Trump elnök hisz a sajtószabadságban, számít a kemény kérdésekre és szívesen fogadja is azokat. De azt nem fogjuk tűrni, hogy egy riporter rátegye a kezét egy fiatal nőre, aki csak a munkáját végezné fehér házi gyakornokként. Ez teljes mértékben elfogadhatatlan" - mondta.

Csak hogy értsük, miről van szó, nézzük a jelenetet:

Jim Acosta hozzáér a Fehér Ház gyakornokához. Sarah Sanders, Trump szóvivője szerint ezért kellett kitiltani a CNN újságíróját.
photo_camera Jim Acosta hozzáér a Fehér Ház gyakornokához. Sarah Sanders, Trump szóvivője szerint ezért kellett kitiltani a CNN újságíróját.

Acosta producere, Allie Malloy ez alapján hazugsággal vádolta Sanderst. "Szemenszedett hazugság. A nő többször is Jim keze után kapott, ő nem ért hozzá. Valójában Acosta még udvariasan azt is mondja, hogy "elnézést, hölgyem" miközben a nő a karját rángatja" - írta. A felvétel alapján volt fizikai kontaktus Acosta és a nő között: a nő, akit a képen kívülről, Trump mögül utasít valaki, a gesztikuláló Acosta előtt átnyúlva próbálja kikapni az újságíró kezéből a mikrofont, aki így hadonászva valóban hozzáért a karjához. Az mindenesetre nyilvánvaló, hogy szándékos kontaktus Acosta részéről nem történt. Ez persze a Donald Trump önkéntes sajtószolgálataként működő Fox Newst nem zavarta össze, műsorvezetőjük, Trish Regan minden energiáját összeszedve próbált úgy tenni, mintha ez valami bántalmazási sztori volna.

link Forrás

Igaz, szerinte az újságírónak az a dolga, hogy leüljön, ha azt mondják neki. Az amerikai sajtóban nem ez járja, a fehér házi tudósítók szövetsége (WHCA) például közleményben nevezte "elfogadhatatlannak" Acosta kitiltását. "Az újságírók számos megközelítést használhatnak munkájuk során, és a WHCA nem kívánja rendszabályozni sem a tagjai által feltett kérdések hangvételét, sem a gyakoríságát, ha az elnököt is ideértve nagyhatalmú kormánytagokat kérdeznek. Ezek a társas érintkezések, tűnjenek bármilyen kényelmetlennek is, segítenek nemzeti intézményeink erejének meghatározásában. Sürgetjük, hogy a Fehér Ház azonnal vonja vissza szánalmas félrecsúszott intézkedését" - írták.

link Forrás

"Ilyet se láttam még 1996 óta, amióta a Fehér Házból tudósítok. Más elnökök nem voltak betojva a kemény kérdésektől" - írta Acosta kitiltása után Peter Baker, a New York Times tudósítója. A lap washingtoni irodavezetője, Elizabeth Bumiller szerint "az elnök nem válogathatja meg, hogy ki tudósítson róla, és egészen biztos nem szoríthatja ki az ország egyik vezető hírügynökségének képviselőjét, aki amerikaiak tízmillióit tájékoztatja a hírekről".

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.