Nem kell megrémülni, a kormány nem akarja bezárni az internetet egy titokban becsempészett törvénymódosítással

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Elképzelhető, hogy veled is szembejött mostanában a neten egy ijesztően kinéző módosító javaslat. Erre gondolok:

A paragrafus ennek a katonai témájú módosító csomagnak a része.

Mivel azt még a parlamenti eljárásokban kevésbé járatos olvasó is gyorsan kiszúrhatja, hogy itt a honvédelmi törvény módosításáról van szó, ami - látszatra - lehetővé tenné, hogy bármilyen magyar weboldalt be lehessen zárni gumifeltételekre való hivatkozással, van, aki ijedt kommentárokkal osztotta meg a screenshotot.

Na és mekkora lenne a rémület, ha  a megosztásokba odamásolták volna ugyanennek a módosító csomagnak az ezt megelőző pontját. Most kapaszkodj erősen:

Sőt mutatok durvábbat is, ha ez emberileg és demokratikusan egyáltalán lehetséges:

Szóval akkor most már nyíltba fordult a szabadságjogok durva korlátozása?

 Nem, még nem.

A Honvédelmi törvény 79. paragrafusa ugyanis, amit az internetes oldalak blokkolását lehetővé tevő indítvány kiegészítene, nem általános szabályokat fogalmaz meg, hanem egy egészen ritka és különleges helyzetre vonatkozik:

ebben a törvényszakaszban ugyanis, idézem, eredeti írásmóddal

TERRORVESZÉLYHELYZET, MEGELŐZŐ VÉDELMI HELYZET, RENDKÍVÜLI ÁLLAPOT, SZÜKSÉGÁLLAPOT ÉS VÁRATLAN TÁMADÁS IDEJÉN ALKALMAZHATÓ SZABÁLYOK

találhatók. 

Ezen belül is az a rész a 79-es paragrafus, amit ezzel a netes csatornák betiltására vonatkozó résszel egészítenének ki, a törvényen belül 

 "A megelőző védelmi helyzet bevezetésével összefüggő rendszabályok és intézkedések" közé tartozik

A megelőző védelmi helyzet nem fideszes találmány, a fogalom 2004 óta szerepelt az alkotmányban és az új alaptörvény változtatás nélkül vette át. 

Ez lényegében a közvetlen fegyveres támadás veszélyét jelenti, illetve azt, ha az országnak teljesítenie kell a szövetségi kötelezettségét (például a NATO-n belül). A megelőző védelmi helyzetet a parlament szavazhatja meg a jelenlévő képviselők kétharmadának a szavazataival.

Azaz a tervek szerint ilyenkor, háborús szituációban tilthatna be a kormány netes csatornákat és oldalakat. Olyankor, amikor amúgy is olyan  durva korlátozó szabályok lépnek életbe, mint a hadkötelesek általános mozgósítása, a külföldre utazás megtiltása, a kijárási tilalom  és a többi. 

Azt tudtad egyébként, hogy mi lesz a legkeményebb háborús helyzetben? Hát az, hogy a törvény - hosszú évek óta érvényes -előírásai szerint a lapok csak azt írhatják le, ami a kormányzati sajtótájékoztatókon elhangzik és amit a közszolgálati média jelentett. Ez eleve sokkal durvább bármilyen lapbetiltásnál és még csak nem is újdonság.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 8,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.