Nem kell megrémülni, a kormány nem akarja bezárni az internetet egy titokban becsempészett törvénymódosítással

politika
2018 november 08., 10:35
comments 127

Elképzelhető, hogy veled is szembejött mostanában a neten egy ijesztően kinéző módosító javaslat. Erre gondolok:

A paragrafus ennek a katonai témájú módosító csomagnak a része.

Mivel azt még a parlamenti eljárásokban kevésbé járatos olvasó is gyorsan kiszúrhatja, hogy itt a honvédelmi törvény módosításáról van szó, ami - látszatra - lehetővé tenné, hogy bármilyen magyar weboldalt be lehessen zárni gumifeltételekre való hivatkozással, van, aki ijedt kommentárokkal osztotta meg a screenshotot.

Na és mekkora lenne a rémület, ha  a megosztásokba odamásolták volna ugyanennek a módosító csomagnak az ezt megelőző pontját. Most kapaszkodj erősen:

Sőt mutatok durvábbat is, ha ez emberileg és demokratikusan egyáltalán lehetséges:

Szóval akkor most már nyíltba fordult a szabadságjogok durva korlátozása?

 Nem, még nem.

A Honvédelmi törvény 79. paragrafusa ugyanis, amit az internetes oldalak blokkolását lehetővé tevő indítvány kiegészítene, nem általános szabályokat fogalmaz meg, hanem egy egészen ritka és különleges helyzetre vonatkozik:

ebben a törvényszakaszban ugyanis, idézem, eredeti írásmóddal

TERRORVESZÉLYHELYZET, MEGELŐZŐ VÉDELMI HELYZET, RENDKÍVÜLI ÁLLAPOT, SZÜKSÉGÁLLAPOT ÉS VÁRATLAN TÁMADÁS IDEJÉN ALKALMAZHATÓ SZABÁLYOK

találhatók. 

Ezen belül is az a rész a 79-es paragrafus, amit ezzel a netes csatornák betiltására vonatkozó résszel egészítenének ki, a törvényen belül 

 "A megelőző védelmi helyzet bevezetésével összefüggő rendszabályok és intézkedések" közé tartozik

A megelőző védelmi helyzet nem fideszes találmány, a fogalom 2004 óta szerepelt az alkotmányban és az új alaptörvény változtatás nélkül vette át. 

Ez lényegében a közvetlen fegyveres támadás veszélyét jelenti, illetve azt, ha az országnak teljesítenie kell a szövetségi kötelezettségét (például a NATO-n belül). A megelőző védelmi helyzetet a parlament szavazhatja meg a jelenlévő képviselők kétharmadának a szavazataival.

Azaz a tervek szerint ilyenkor, háborús szituációban tilthatna be a kormány netes csatornákat és oldalakat. Olyankor, amikor amúgy is olyan  durva korlátozó szabályok lépnek életbe, mint a hadkötelesek általános mozgósítása, a külföldre utazás megtiltása, a kijárási tilalom  és a többi. 

Azt tudtad egyébként, hogy mi lesz a legkeményebb háborús helyzetben? Hát az, hogy a törvény - hosszú évek óta érvényes -előírásai szerint a lapok csak azt írhatják le, ami a kormányzati sajtótájékoztatókon elhangzik és amit a közszolgálati média jelentett. Ez eleve sokkal durvább bármilyen lapbetiltásnál és még csak nem is újdonság.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.