Egyre több jel utal arra, hogy az új paksi atomerőmű még tervezőasztalon sincs kész

Egyre több jel utal arra, hogy az EU szabványainak megfelelő VVER-1200 típusú atomerőmű még tervezőasztalon sem létezik. Pedig kettőt is rendelt már belőle a magyar kormány, és egyet egy finn konzorcium.

Mindkét országban már sokkal előrébb kellene tartania a beruházásnak, de egyelőre egyik ország nukleáris hatósága sem adta ki a építkezéshez szükséges engedélyeket.

Ennek egyik fontos oka lehet, hogy még nincs is nagyon mit vizsgálni a terveken. Azok ugyanis valószínűleg még nincsenek készen.A Népszava hétfői cikkében arról ír, hogy most már kormányzati körökben is felmerült, hogy 2032 előtt nem lesz készen egyik új erőmű sem azok közül, amelyeket a kormány még 2014-ben a Roszatomtól rendelt.

A Népszava szerint a csúszás fontos oka, hogy a Roszatom terveivel problémák vannak, és ezért nehézkes az engedélyeztetés, ráadásul a tervek átnézéshez sincs elég magyar szakember: "Forrásaink szerint az orosz tervek tartalma, formája és minősége nem elégíti ki az EU-s előírásokat. Eme megjegyzéssel sokat visszaadtak átdolgozásra. Emellett a magyar energetika állapota sem hasonlítható össze a '60-as-'70-es évekével. Nyomasztó a szakemberhiány" - írja a lap.

Finnországban is most szóltak, hogy még legalább két évig nem lesz egy kapavágás sem

A helyzet nagyon hasonló Finnországban is, ahol még a paksinál is régebb óta tart egy EU-kompatibilis VVER-1200-as típusú erőmű építésének az előkészítése. A finnek mindig nyíltabban beszélnek ezekről a problémákról, és éppen most hétvégén jelent meg az ottani sajtóban, hogy legalább két évvel még tovább csúszik a tervezési szakasz náluk.

Az erőművet építtető finn cég vezetője azt állítja, hogy az atomerőmű terveinek csak 20-25 százalékát tudták továbbítani egyelőre a hatóságnak. Ez arra utal, hogy a típus ötöde, negyede lehet csak megtervezve egyelőre. Ráadásul ezeknek is egy részét visszadobták, mert nem feleltek meg a finn, illetve az EU-s szabványoknak.

Magyarországon és Finnországban is úgy megy az engedélyezés, hogy a Roszatom leadja a terveket az építtető cégnek (itthon a Paks 2 Zrt.-nek, ott a Fennovoima nevű konzorciumnak), és az építtető adja tovább az engedélyező hatóságnak (itthon az OAH-nak, ott a STUK-nak). 

Mindkét országban hasonlóak a gondok: az orosz tervek lassan jönnek, sokszor már az építtető szakemberei is komoly problémákat látnak, és ha valami a szűrőjükön át is jut a hatósághoz, akkor még ott is szoktak találni komoly hiányosságokat.

VVER-1200-as típusból az egykori Szovjetunió területén már épültek atomerőművek, de azok nem felelnek meg az EU által előírt, még szigorúbb szabványoknak. A Roszatomnál iparági pletykák szerint szerették volna menet közben, az építkezés idején alakítani a prototípust, de a finnek, és egyelőre a magyarok is ragaszkodnak hozzá, hogy csak teljesen kész, előre átvizsgált tervek alapján kezdődjön az építkezés.

A csúszás a magyar államnak kínosabb, mint a finneknek. A mostani paksi szerződés értelmében ugyanis 2026-tól mindenképpen törleszteni kell az építkezésre kapott orosz hitelt, akkor is, ha az erőmű még távol van attól, hogy termelni tudjon. Finnországban a Roszatom viszont maga is résztulajdonos az építtető konzorciumban, tehát a csúszás kockázatában részt kell hogy vállaljon, másrészt ott nincs államközi hitelkonstrukció sem.

A magyar kormány már többször jelezte, hogy szeretnék a hitelfeltételeket újratárgyalni az orosz kormánnyal, de egyelőre még nem látszik, hogy erre hajlanak-e Moszkvában.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.