Kommandós akció, légicsapás, rakétatámadás - mozgalmas éjjel Gázában

külföld
2018 november 12., 05:36
comments 123
A Hán Junisz-i légitámadásban elhunyt palesztinok. Az izraeli hadsereg kommandósai a Hamász katonai szárnyán ütöttek rajta. Amikor a terroristák üldözőbe vették őket, a légierő rakétacsapást mért a területre.
photo_camera A Hán Junisz-i légitámadásban elhunyt palesztinok. Az izraeli hadsereg kommandósai a Hamász katonai szárnyán ütöttek rajta. Amikor a terroristák üldözőbe vették őket, a légierő rakétacsapást mért a területre. Fotó: ABD ZAKOUT/AFP

Legalább hét palesztin és egy izraeli kommandós vesztette életét hétfőre virradó éjszaka a Gázai övezetben. Az izraeli katona halálát a védelmi minisztérium is megerősítette, a történtek miatt Benjamin Netanjahu miniszterelnök megszakította párizsi látogatását.

A Maan palesztin hírügynökség beszámolója szerint izraeli kommandósok vasárnap este behatoltak az övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz településre, hogy végezzenek a Hamász katonai szárnyának, az Izzaddín al-Kászem Brigádok egyik parancsnokával. Más hírek szerint el akarták fogni.  A Hamász szerint egy gépkocsiból nyitottak tüzet a fegyveres csoportra, amely aztán üldözőbe vette őket. Szemtanúk szerint az izraeli légierő ekkor negyvennél több rakétát lőtt ki az incidens helyszínére. 

Palesztin kórházi források és a Hamász tájékoztatása szerint a légicsapásokban hét palesztin halt meg, köztük Núr Barak katonai parancsnok.

Az izraeli hadsereg szűkszavú közleményében megerősítette, hogy izraeli katonák tűzharcba keveredtek palesztin szélsőségesekkel, de részletekkel nem szolgált.

Röviddel az incidens után megszólaltak Dél-Izraelben a légitámadásokra figyelmeztető szirénák. A palesztin övezetből legalább tíz rakétát lőttek ki Izrael területére, és a Vaskupola légvédelmi rendszer néhányat megsemmisített közülük. Áldozatokról és károkról nem érkeztek hírek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.