Nem fogynak eléggé az iPhone-ok, egyetlen nap alatt 40 milliárd dollárt zsugorodott az Apple értéke

külföld
2018 november 13., 08:34
comments 220

5 százalékkal esett hétfőn az Apple részvényeinek árfolyama, ez pedig az egész amerikai tőzsdét magával húzta. A techóriás piaci értéke 40 milliárd dollárral csökkent egyetlen nap alatt. A visszaesés mögött az állt, hogy az Apple beszállítói csökkentették növekedési kilátásaikat, mivel szerintük csökken az érdeklődés az iPhone-ok iránt.Ez lett az Apple történetének egyik legnagyobb esésese az amerikai tőzsdéken. 

A bezuhanáshoz az kellett, hogy az arcfelismerő technológiákat fejlesztő amerikai Lumentum közölje, egyik legnagyobb megrendelője csökkentette a megrendelések számát. A vállalat ezért kénytelen volt módosítani az idei termelési kilátásait, és részvényeinek árfolyama pedig 30 százalékkal csökkent. 

A Lumentum figyelmeztetése nem sokkal azután történt, hogy egy másik Apple-beszállító, a Japan Display szintén megvágta éves kilátásait, szintén a vásárlói igények alakulására hivatkozva. 

Az Apple vesszőfutása már a hónap elején elkezdődött, amikor a vállalat eladási előrejelzéseit nem fogadták lelkesen a befektetők. 

Az Apple ugyanakkor optimista hangvételű közleményeket ad ki, a vállalat szerint jók a kilátásaik a karácsonyi szezonra, és szerintük csak egyedi okok álltak a pillanatnyi visszaesés mögött, például az ellátási láncban felmerült problémák, illetve az új telefonok piacra vezetésének nem megfelelő időzítése. 

A vállalat ráadásul továbbra is képes újabb és újabb profitrekordokat elérni, többek között a megemelt áraknak, illetve mert egyre nagyobb bevételeik vannak a különféle fizetős szolgáltatásokból, például az App Store-ból, a Payből és a Music-ból. 

Az elemzők ugyanakkor a beszámolók szerint szkeptikusan, főleg miután az Apple közölte, hogy többet (versenytársaihoz hasonlóan) nem fogja elárulni, mennyi fogyott az egyes telefonokból és számítógépekből. Ráadásul szerintük azzal, hogy az Apple egyre magasabb árkategóriákba pozicionálja termékeit, komolyabban érintheti őket, ha egyszer meginog valamelyik nagyobb piacon a fogyasztási kedv. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.