Több millió dolláros kenőpénzt kérhetett egy magánbank vezetőjétől a lengyel pénzügyi ellenőrző hatóság elnöke

külföld
2018 november 13., 09:24
comments 49

A lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki vizsgálatot rendelt el, miután felmerült a gyanú, hogy a lengyel pénzügyi szektort felügyelő biztos több millió dolláros kenőpénzt kért egy magánbank vezetőjétől. 

A Getin Noble Bank tulajdonosa, Leszek Czarnecki szerint a pénzügyi ellenőrző hatóság (KNF) vezetője, Marek Chrzanowski egy privát beszélgetésük során vetette fel azt, hogy a bank felfogadhatna egy konkrétan megnevezett ügyvédet, akinek a bank jegyzett tőkéjének egy százalékát kéne kifizetni, cserébe pedig támogatást és védelmet kapnának az ellenőrző hatóságtól. Ez 3,6 millió dollárt jelentett volna. 

Czarnecki az ügyészséghez fordult, az ott készült feljegyzéseket látta a Financial Times újságírója. A feljelentés után a miniszterelnök azonnali magyarázatot követelt a KNF elnökétől, és elrendelte a nyomozást is. 

A KNF közleményt adott ki, mely szerint semmi nem igaz a vádakból, és zsarolással akarják befolyásolni a pénzügyi ellenőrző hatóság munkáját. 

Azt a hatóság szóvivője elismerte, hogy az elnök valóban javasolta egy konkrét ügyvéd felbérlését, de csak azért, mert a bank vezetője által felvázolt lehetséges ügyvédek személyét nem találta megfelelőnek. És a találkozón ezen kívül sem összegek, sem konkrét ígéretek nem hangoztak el. 

A közlemény kitér arra is, hogy a vádak megjelenése egybeesik azokkal a sajtóhírekkel, melyek szerint a hatóság épp lépéseket kívánt tenni Czarnecki egy másik hitelintézetével kapcsolatban. 

A Getint épp a múlt hónapban minősítette le a Moody Ba3-as kategóriába, mivel magas a nem teljesített hitel-kitettség aránya. A varsói tőzsdén is jegyzett bank 2016 óta veszteséget termel. 

A Financial Times által látott dokumentumok szerint a bankár és a hatóság vezetője idén márciusban találkoztak, és Czarnecki felvételt készített a beszélgetésükről. 

A találkozón a bankot érintő pénzügyi nehézségekről volt szó, majd az ellenőrző hatóság feje azt javasolta Czarneckinek, hogy bérelje fel azt a bizonyos ügyvédet. Majd az ügyészségnek tett vallomása szerint a KNF vezetője azt tanácsolta, hogy három évre lebontva fizesse ki azt az összeget, cserébe a támogatásért, illetve a KNF nyújtotta védelemért. 

A találkozó során Chrzanowski a feljelentés szerint egy papírlapra írta le, hogy 'egy százalék', és ezt átnyújtotta az asztal fölött. Czarnecki elmondása szerint megdöbbentették a történtek, de később nem kereste meg az ügyvédet és nem is fizetett neki. 

Czarnecki november elején fordult az ügyészséghez. Elmondása szerint azért csak hónapokkal az eset után, mert félt, hogy a vádaknak milyen hatása lehet majd a bankja sorsára. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.