Felfedeztek egy szuperföldet, amely a szomszédos törpecsillag körül kering

Barnard's Star b

Fagyos szuperföldet fedezett fel a Földtől csupán hat fényévnyi távolságra egy nemzetközi csillagászcsoport. Az újonnan felfedezett objektum tömege a Földének háromszorosa, központi csillagát, a Barnard-csillag nevet viselő vörös törpét 233 nap alatt kerüli meg - közölte az Európai Déli Obszervatórium (ESO).

Ez a viszonylag hűvös csillag Naprendszerünk egyik legközelebbi szomszédja. Annak esélye, hogy itt élet jeleit találják, a szakértők szerint nagyon csekély. 

Bár a Barnard's Star b nevű objektum jóval közelebb kering csillaga körül, mint a Föld a Nap körül, ennek ellenére mínusz 170 Celsius-fok uralkodik rajta az ESO szerint. A törpecsillag a Nap által a Földnek adott energia csak két százalékát adja át a bolygójának. 

Az Alpha Centauri hármas csillagrendszere után az E.E. Barnard amerikai csillagászról elnevezett csillag a Nap legközelebbi szomszédja. A csillag körüli bolygó utáni keresések eddig eredménytelenek maradtak. A keresést megnehezítette az a tény, hogy a törpecsillag viszonylag gyorsan mozog. A mostani áttörést nagy precizitással dolgozó mérőműszerek adatainak kombinációja tette lehetővé. 

Úgynevezett művészi rekonstrukciója a szuperföldnekFotó: ESO/M. Kornmesser

A tudósok felfedezésükről a Nature tudományos lapban számoltak be. „Alapos elemzések után 99 százalékos bizonyossággal mondhatjuk, hogy a bolygó ott van” - mondta Ignasi Ribas, a kutatás vezetője. További megfigyeléseket fognak végezni annak kizárására, hogy a csillag fényének természetes váltakozása miatt tűnt csak úgy, hogy ott a bolygó. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.