Kuvaitban betiltottak ezer könyvet a Nemzetközi Irodalmi Fesztivál alkalmából

külföld
2018 november 14., 16:21
comments 175

Mintegy ezer művet tiltották be a kuvaiti hatóságok a szerdán kezdődött irodalmi fesztivál alkalmából - közölték a szervezők. 

Szaad al-Anzi, a kuvaiti Nemzetközi Irodalmi Fesztivál vezetője az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy 948 könyv került a tájékoztatási minisztérium tiltólistájára. A 19. századi Oroszországban játszódó A Karamazov testvérek című Dosztojevszkij-regény például az erkölcsöt, a szabad akaratot és Isten létezését kérdőjelezi meg - tette hozzá Anzi. 

photo_camera Életkép a tavalyi fesztiválról Fotó: YASSER AL-ZAYYAT/AFP

Dosztojevszkij egy növekvő listára került fel a mérsékeltnek számító, de egyre konzervatívabb politikájú és társadalmú arab országban. 

Az elmúlt öt év alatt a tájékoztatási minisztérium több mint 4000 könyvet tiltott be. Közöttük volt Victor Hugo A párizsi Notre-Dame és Gabriel García Márquez Száz év magány című regénye.

A 43. alkalommal megrendezett irodalmi fesztiválon kiállított valamennyi művet a törvényeknek megfelelően egy cenzúrabizottság tekintette át. A 2006-ban elfogadott sajtó- és kiadói törvény alapján működő, a tájékoztatási minisztériumnak alárendelt bizottság szankciókat is kiszabhat a könyvkiadóknál és sajtóban dolgozó szerkesztőkkel szemben. A törvény tiltja az iszlám vagy az igazságszolgáltatás sértegetését, a nemzetbiztonság fenyegetését, mindenféle „rendbontásra való ösztönzést”, illetve minden „erkölcstelen” cselekedetet. 

Szeptemberben aktivisták két ízben is tiltakoztak a főváros utcáin a növekvő cenzúra ellen. Az 1970-1990-es években Kuvait az al-Arabi nevű, az arab országokban nagy példányszámban terjesztett kulturális magazin és számos irodalmi és ismeretterjesztő könyv révén aktív könyvkiadó központnak számított. Az elmúlt években azonban az arab országokban kivételesnek számító általános választásokon a konzervatív képviselők kerültek fölénybe. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt