Az Ukrán Biztonsági Szolgálat kihallgatta az október 23-án Orbán előtt beszédet mondó Orosz Ildikót

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Kárpátalja megyei kirendeltsége beidézte, és szerdán kihallgatta Orosz Ildikót, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorát az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulóján a Terror Háza Múzeumnál tartott állami rendezvényen elmondott beszéde miatt – írta meg a Karpatalja.ma.

Az orgánum szerint Orosz Ildikót, aki egyben a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) képviselője, az SZBU munkatársa hívta fel kedden azzal, hogy a neki alkalmas napon keresse fel a szolgálat ungvári részlegét kihallgatásra, mivel feljelentette őt egy ukrán parlamenti képviselő. Másnap a rektor az ügyvédjével felkereste a hatóság irodáját, ahol közölték vele, hogy a feljelentés tárgya az október 23-i magyarországi megemlékezésen tartott beszéde.

Orosz Ildikó a híroldalnak azt mondta: a feljelentő kilétét nem fedték fel előtte, de a titkosszolgálat kihallgatói arról érdeklődtek, hogy ki hívta meg őt a beszéd megtartására, mi volt a meghívás célja, milyen hatást fejtett ki a felszólalása, és arra kérték, fejtse ki bővebben, mit értett az elhangzott kijelentésein.

Orosz Ildikó a kihallgatóival közölte, hogy személyes meghívást kapott a rendezvényre, ahol a saját gondolatait közölte. Azt mondta, nem mögöttes céloktól vezérelve szólalt fel, hanem ünnepi beszédet mondott, aminek a szövege ukrán, magyar és angol nyelven is olvasható a Karpatalja.ma hírportálon. Azt mondta:

„Ezek az én gondolataim, ezeket én közöltem. Amit szerettem volna, azt elmondtam, a beszédemhez se hozzátenni, sem abból elvenni nem kívánok. Mindenki úgy értelmezze azt, ahogy szeretné.”

Orosz Ildikó azt is elmondta, hogy a kihallgatásáról készült jegyzőkönyvet elolvashatta az ügyvédjével együtt, és az eljárás higgadt körülmények között, korrekt módon folyt. (MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.