Írországban kirobbant a bugyilázadás

külföld
2018 november 15., 06:46
comments 190

"Csak nézzék meg hogyan öltözött. Csipkés tangát viselt" - vett elő egy érvet egyenesen a 19. századból egy nemi erőszakkal vádolt ír férfi védőügyvédje a tárgyaláson. A bíróság felmentette a vádlottat, de a botrány már elkerülhetetlen volt.

Miután az Irish Examiner napilap részletesen ismertette a bíróság ítéletét, a dublini Erőszak-krízisközpont vezetője a védőt bírálta. Az ítélet jogosságát nem kérdőjelezte meg, de azt fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a jogrendszer, amelyben a mai napig általános az áldozathibáztatás, reformra szorul.

link Forrás

Nők százai gondolják ugyanezt: a Twitteren hamar terjedni kezdett a #ThisIsNotConsent, vagyis az #EzNemBeleegyezés hashtag, amivel alsóneműjükről posztoltak képeket. A tiltakozás egészen az ír parlamentig jutott, ahol Ruth Coppinger képviselő felszólalása közben rántott elő egy csipkés bugyit. "Talán zavarba ejtő, hogy egy tangát mutogatok itt. Mit gondolnak, egy nemi erőszak áldozata vagy egy nő hogy érezheti magát, ha a bugyiját a bíróságon mutogatják?" - mondta.

link Forrás
link Forrás

Az eset országszerte tiltakozásokat váltott ki, Cork városában, ahol az ítéletet hozták, kb. kétszáz nő vonult a városháza elé, aminek a lépcsőjére bugyikat szórtak. Dublin főterén pedig szárítózsinórt feszítettek ki, a tiltakozók arra csíptették fel csipkés bugyijaikat. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.