Írországban kirobbant a bugyilázadás

külföld
2018 november 15., 6:46
comments 199

"Csak nézzék meg hogyan öltözött. Csipkés tangát viselt" - vett elő egy érvet egyenesen a 19. századból egy nemi erőszakkal vádolt ír férfi védőügyvédje a tárgyaláson. A bíróság felmentette a vádlottat, de a botrány már elkerülhetetlen volt.

Miután az Irish Examiner napilap részletesen ismertette a bíróság ítéletét, a dublini Erőszak-krízisközpont vezetője a védőt bírálta. Az ítélet jogosságát nem kérdőjelezte meg, de azt fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a jogrendszer, amelyben a mai napig általános az áldozathibáztatás, reformra szorul.

Nők százai gondolják ugyanezt: a Twitteren hamar terjedni kezdett a #ThisIsNotConsent, vagyis az #EzNemBeleegyezés hashtag, amivel alsóneműjükről posztoltak képeket. A tiltakozás egészen az ír parlamentig jutott, ahol Ruth Coppinger képviselő felszólalása közben rántott elő egy csipkés bugyit. "Talán zavarba ejtő, hogy egy tangát mutogatok itt. Mit gondolnak, egy nemi erőszak áldozata vagy egy nő hogy érezheti magát, ha a bugyiját a bíróságon mutogatják?" - mondta.

Az eset országszerte tiltakozásokat váltott ki, Cork városában, ahol az ítéletet hozták, kb. kétszáz nő vonult a városháza elé, aminek a lépcsőjére bugyikat szórtak. Dublin főterén pedig szárítózsinórt feszítettek ki, a tiltakozók arra csíptették fel csipkés bugyijaikat. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt