A görög papok hallani sem akarnak arról, hogy lehúzzák őket a közalkalmazotti fizetési listáról

vallás
2018 november 16., 21:19
comments 91

Elutasította a görögországi ortodox egyház a görög miniszterelnök bürokráciacsökkentési javaslatát, miszerint a mintegy 10 ezer papot és egyházi alkalmazottat eltávolítanak a közalkalmazotti fizetési listáról, ami gyakorlatban közalkalmazotti státuszuk megszűnését jelenti. 

Görögországban az egyház papjai ugyanis közalkalmazotti státuszt élveznek, becslések szerint bérezésük évi mintegy 200 millió euróba kerül az államnak.Az Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és Ieronimosz athéni érsek között múlt héten született egy előzetes megállapodás, amelynek értelmében az állam egy különleges egyházi alapba juttat támogatásokat az egyházi személyek bérezéséhez.

photo_camera Ieronimosz athéni érsek és  Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök Fotó: George Vitsaras/SOOC

A görög egyház vezető testülete, a Szent Szinódus pénteki viharos hangulatú ülése után arról döntött, hogy folytatni kell az állammal a párbeszédet a közös érdekű ügyekben.

Ciprasz a 2019-es választások fényében azt ígérte, hogy módosítani akarja az alkotmányt annak érdekében, hogy jobban szétválasszák az egyházat  és az államot, miközben az ortodox kereszténységet  az ország fő vallásaként jelölik meg.     

A görögországi ortodox egyház több száz éve hatalmas befolyással bír az ország életére, a görög alkotmány értelmében is az ortodox kereszténység a hivatalos államvallás. Számos görög számára a nemzeti identitás elválaszthatatlanul összekötődik a vallással és az egyházzal.

A görög kormányfő és az athéni érsek közötti megállapodás lehetővé teszi az egyház és az állam között évtizedek óta fennálló ingatlanviták rendezését. A görög ortodox egyház a dél-európai ország egyik legnagyobb ingatlantulajdonosa. A görög legfelsőbb közigazgatási bíróság korábban felvette, hogy az egyháznak ideje lenne adót fizetnie azok után az ingatlanok után, amelyek nem istentiszteleti helyek. (New York Times/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.