Nem indul el a bajor CSU elnökségéért Manfred Weber

Több 444 videó?
Szeretném

Mégsem indul a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökségi posztjáért a párt január 19-re összehívott rendkívüli kongresszusán Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakcióvezetője, a CSU alelnöke. Ezt maga Weber közölte a Bildnek adott interjújában, amiből a dpa német hírügynökség részleteket közölt.

Fotó: Patrick Seeger/dpa/AFP

Weber az interjúban azt mondta, mivel az Európai Néppárt (EPP) ún. csúcsjelöltjeként az Európai Bizottság elnöki pozíciójáért száll harcba, „pártelnöki minőségben nem áll rendelkezésre”.

„Nagy lehetőség pártomnak, hogy egy CSU-s politikus, aki a teljes EPP-t vezeti az európai parlamenti választásokon, európai bizottsági elnök lehet” – indokolta a döntését Weber, aki szerint ez teljesen új távlatokat nyitna meg a CSU előtt.

Webert november 8-án megválasztották az Európai Néppárt csúcsjelöltjévé. Ha az EPP megint a legerősebb frakció lesz a májusi választások után, Webernek nagy esélye lesz arra, hogy felváltsa Jean-Claude Junckert a bizottság élén.

Weber pénteken a Handelsblattnak még azt mondta: összeegyeztethetőnek tartja a brüsszeli bizottság és a müncheni központú párt elnöki tisztségét. (MTI)