A Helsinki Bizottság megpróbálta rekonstruálni, miket kérdezhettek Gruevszkitől

Nagy kérdés, hogy hogyan és miről hallgatták meg a volt macedón kormányfőt, Nikola Gruevszkit, aki Magyarországon vesz részt menedékjogi eljárásban. Ezzel foglalkozik a Helsinki Bizottság is, ami rengeteg ilyen ügyben nyújtott már jogsegélyt menedékkérőknek.

Orbán és Gruevszki 2013. december 5-én Szkopjében.Fotó: Boris Grdanoski/AP

A meghallgatáson elhangzottak – mint mindig, most is – titkosak a közvélemény előtt, mivel sok érzékeny adatot tartalmazhatnak. De minthogy a menekültügyi meghallgatások nagyon hasonlítanak egymáshoz, és vannak olyan kérdések, amiket mindenképp fel kell tenni az ügyintézőnek, talán még a különleges bánásmóddal kitüntetett, elítélt bűnözőnek is feltehettek.

Sánta Szabolcs Miklós, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje megpróbálta rekonstruálni, hogyan nézhet ki egy macedón kérelmező ügyében a tipikus eljárás. A legjobb kérdések:

  • Ha tudta, hogy ez bűncselekmény, akkor miért követte el?
  • Miért nem vonult börtönbe? 
  • Miért pont a magyar követségre? 
  • Az embercsempésszel hol találkozott? 
  • Az útja során érintett országokban miért nem nyújtott be menekültkénti elismerés iránti kérelmet? 
  • Amennyiben kérelme elutasításra kerül, vállalja, hogy önkéntesen elhagyja az Európai Unió területét? 
  • Hogy hívták az embercsempészt?

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.