A Helsinki Bizottság megpróbálta rekonstruálni, miket kérdezhettek Gruevszkitől

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Nagy kérdés, hogy hogyan és miről hallgatták meg a volt macedón kormányfőt, Nikola Gruevszkit, aki Magyarországon vesz részt menedékjogi eljárásban. Ezzel foglalkozik a Helsinki Bizottság is, ami rengeteg ilyen ügyben nyújtott már jogsegélyt menedékkérőknek.

Orbán és Gruevszki 2013. december 5-én Szkopjében.Fotó: Boris Grdanoski/AP

A meghallgatáson elhangzottak – mint mindig, most is – titkosak a közvélemény előtt, mivel sok érzékeny adatot tartalmazhatnak. De minthogy a menekültügyi meghallgatások nagyon hasonlítanak egymáshoz, és vannak olyan kérdések, amiket mindenképp fel kell tenni az ügyintézőnek, talán még a különleges bánásmóddal kitüntetett, elítélt bűnözőnek is feltehettek.

Sánta Szabolcs Miklós, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje megpróbálta rekonstruálni, hogyan nézhet ki egy macedón kérelmező ügyében a tipikus eljárás. A legjobb kérdések:

  • Ha tudta, hogy ez bűncselekmény, akkor miért követte el?
  • Miért nem vonult börtönbe? 
  • Miért pont a magyar követségre? 
  • Az embercsempésszel hol találkozott? 
  • Az útja során érintett országokban miért nem nyújtott be menekültkénti elismerés iránti kérelmet? 
  • Amennyiben kérelme elutasításra kerül, vállalja, hogy önkéntesen elhagyja az Európai Unió területét? 
  • Hogy hívták az embercsempészt?

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.