Hősies kutatómunkával megfejtették, mitől kocka alakú a wombatszar

ÁLLAT
2018 november 19., 17:56
comments 205

A világ legnépszerűbb állatáéval kapcsolatban nemcsak az volt kérdéses, hogyan használják csodafegyverként a seggüket, de sokáig azt is csak találgatták, miért potyogtatnak ki belőle napi  80-100 kockadarabot. Pedig a többi emlőshöz hasonlóan nekik is kerek az ánuszuk.

photo_camera Fotó: leemage

Most a Georgiai Műszaki Egyetem kutatói azt állítják, sikerült feltárniuk a kocka alakú szar titkát, ami szerintük a wombatok rugalmas és mozgékony bélfalainak köszönhető.  Így a folyékony masszából szokatlan, ám praktikus, kocka alakú végtermék válik.  

Patricia Yang, a Georgiai Műszaki Egyetem munkatársa által vezetett kutatócsoport az Amerikai Fizikai Társaság folyadékdinamikai osztályának ülésén mutatta be a felfedezést.  Azt mondta azért fogott bele ebbe a témába, mert még soha korábban nem látott a biológiában ilyen érdekeset. Egyébként azt hitte, hogy a kocka alakú wombatszar csak valami internetes vicc.  Ezután azonban közúti balesetekben elpusztult wombatok emésztőrendszerét kezdte elboncolni és megvizsgálni.

A kutatók egy léggömbbel hasonlították össze a wombatok és a disznók bélrendszerét, hogy lássák, hogyan változik az alakja az állatok emésztőrendszerében. Arra jutottak, hogy az anyag a wombatok belének utolsó 25 százalékában válik szilárddá, de a kocka alakot csak az utolsó 8 százalékban nyeri el. 

Yang szerint a növényevő wombat az egyetlen faj, amely képes kockaformájú ürüléket hátra hagyni. A kockát számára jól látható helyet választanak, mert gyenge a látásuk. Minél magasabbra és minél jobb helyre hullajtják el a kockáikat, azok annál erősebben vonzzák a fajtársakat, hogy megszaglásszák és kapcsolatba lépjenek egymással. Ilyenkor pedig praktikus, hogy kocka alakú, mert nem gurul szanaszét a rakás. 

A kutatók remélik, hogy az új ismereteknek gyakorlati haszna is van

Jelenleg két módszer van kockaforma létrehozására: a formázás vagy a vágás. Lehetséges azonban, hogy a forma a wombatokhoz hasonlóan puha szövetek segítségével is kialakítható” - fejtette ki Yang. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.