Németország nem szállít több fegyvert Szaúd-Arábiának a Hasogdzsi-gyilkosság miatt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A német gazdasági minisztérium hétfőn jelentette be, hogy Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró meggyilkolása miatt minden fegyverszállítmányt leállít Szaúd-Arábia felé. Vagyis azokat a fegyvereket vagy hadi felszereléseket sem szállítják le, amit korábban már jóváhagytak.

Eddig a német kormány csak a további megrendelésektől zárkózott el, most azonban felülvizsgálta a már meglévő megrendeléseket is. Egyelőre nem tudni, pontosan mennyi megrendelést kell most felmondani. A Süddeutsche Zeitung szerint a lépés 20 korábbi járőrhajó leszállítását érintheti. 

Azt sem tudni, hogy meddig tart az exportstop, a német kormány most további uniós tagállamokat is szeretne meggyőzni, hogy ne szállítsanak fegyvereket Szaúd-Arábiának. Ugyanakkor  Emmanuel Macron francia elnök eddig elutasította az erre vonatkozó német kérést. 

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Spanyolország után Németország volt Szaúd-Arábia legnagyobb fegyveripari beszállítója. A német gazdasági minisztérium adatai szerint Rijád 416 millió euró (134,5 milliárd forint) értékben vásárolt német fegyvereket idén január 1. és szeptember 30. között. 

Valamint a  Hasogdzsi-gyilkosság miatt a francia és a német kormányok beutazási tilalmat rendeltek el 18 szaúdival szemben. A Spiegel úgy tudja, hogy a kitiltottak közül 15-en a halálosztag tagjai voltak, de ott van még a listán a szaúdi főkonzul és két magas rangú  kormánytisztviselő is. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.