Egykori főnöke óva inti Paks 2-től Süli Jánost

Tbg
környezetvédelem
2018 november 20., 07:02
comments 339

Kemény hangú levélben sorolja a paksi bővítés körüli problémákat Mártha Imre, a Magyar Villamos Művek volt vezére Süli Jánosnak, a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszternek. A levélről a Hvg számolt be.

Mártha szerint most van az utolsó pillanat, hogy igazítani lehessen a projekten, ha Magyarország azt akarja, hogy ne emésszen fel óriási költségeket a Mártha szerint rettenetesen rossz konstrukcióban lévő beruházás.

Mártha Imre az MVM vezéreként maga is részt vett a paksi bővítés előkészítésében, de vezetése alatt, és még utána is pár évig nemzetközi tendereztetésbe gondolkodott a magyar energiaszektor. Ám 2013-ban váratlanul a kormány megállapodott az oroszokkal. 

Mártha 2009-ben nevezte ki Süli Jánost az egyes erőmű élére, ezért levelét - nem véletlenül - Kedves Jani! megszólítással kezdi. Kollégáját ezután arra figyelmezteti, hogy ha így folytatódik a beruházás, könnyen úgy vonulhat be a történelembe, mint a mai kor  „Paks-Nagymarosi” minisztere utalva erre a Bős-Nagymarosi vízlépcső elleni, rendszerellenes mozgalommá növő tiltakozáshullámra. 

„A »nem én rendeltem – én csak megpróbálom felépíteni« jellegű önfelmentés soha nem a mi stílusunk volt. Vállald fel a szakmai problémákat, és jelezd a Kormánynak”

Mártha szakmai kritikája néhány pontban összefoglalva

  • A magyar fél számára kedvezőtlenek a szerződések, amely fércmunka, és "orosz diktátum lett", végrehajtása pedig műszaki és jogi összeomlással fenyegeti a projektet
  • Több tíz milliárd forinttal nőnek majd a költségek amiatt, hogy az oroszoknak nincs  megoldásuk az EU-szabványok betartására az engedélyeztetés...
  • ...és a gyártás során,. A Roszatom nem rendelkezik a szükséges szabványokkal.

„Kilépünk az EU-ból, hogy be lehessen kapcsolni?”

  • A magyar társadalom továbbra sem békélt meg Paks 2-vel, könnyen ellene fordulhat
  • Nem gazdaságos a jelenlegi elképzelés: Paks 1 még 2040-ig nagyon olcsón (sokkal kisebb beruházási volumen mellett) tudna szinte ingyen áramot termelni, ami tényleg olcsónak számítana Európában. A jelenlegi terv szerint a két erőmű 6 évig, 2026-2032 között működne egyszerre, de Mártha szerint a Paks 1 leállítása a Paks 2 kedvéért "hazaárulásnak" tekinthető.
  • Nincs elég képzett ember Magyarországon az építkezéshez, ésa Roszatomnál  sincs elég szakember
  • A Duna-vízszintje és vízhőmérséklete nem megfelelő, ezért is áttervezést igényel Paks 2

Mártha később javaslatokkal él:

  • Mártha szerint újra kell tárgyalni a szerződéseket az orosz féllel; vissza kell térni az uniós eljárásrendhez, intézményekhez a beruházás engedélyeztetés érdekében
  • El kell érni, hogy az oroszok megfeleljenek az EU-szabványoknak
  • Az erőmű elindítását későbbre kell tenni
  • Át kell tervezni az üzleti tervet a gazdaságosság érdekében

Az egyébként atompártinak tekinthető Mártha Imre által megfogalmazott aggodalmakat mások is osztják a magyar energiaszektoron belül, az új orosz atomerőműtípus (VVER 1200) engedélyeztetési, tervezési és építési problémáiról a 444 is írt.

A témát, a paksi bővítéséről, a beruházás előkészítéséről Orosz befolyás Magyarországon c. videósorozatunkban mutattuk be.

link Forrás

(Hvg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.