Egykori főnöke óva inti Paks 2-től Süli Jánost

Kemény hangú levélben sorolja a paksi bővítés körüli problémákat Mártha Imre, a Magyar Villamos Művek volt vezére Süli Jánosnak, a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszternek. A levélről a Hvg számolt be.

Mártha szerint most van az utolsó pillanat, hogy igazítani lehessen a projekten, ha Magyarország azt akarja, hogy ne emésszen fel óriási költségeket a Mártha szerint rettenetesen rossz konstrukcióban lévő beruházás.

Mártha Imre az MVM vezéreként maga is részt vett a paksi bővítés előkészítésében, de vezetése alatt, és még utána is pár évig nemzetközi tendereztetésbe gondolkodott a magyar energiaszektor. Ám 2013-ban váratlanul a kormány megállapodott az oroszokkal. 

Mártha 2009-ben nevezte ki Süli Jánost az egyes erőmű élére, ezért levelét - nem véletlenül - Kedves Jani! megszólítással kezdi. Kollégáját ezután arra figyelmezteti, hogy ha így folytatódik a beruházás, könnyen úgy vonulhat be a történelembe, mint a mai kor  „Paks-Nagymarosi” minisztere utalva erre a Bős-Nagymarosi vízlépcső elleni, rendszerellenes mozgalommá növő tiltakozáshullámra. 

„A »nem én rendeltem – én csak megpróbálom felépíteni« jellegű önfelmentés soha nem a mi stílusunk volt. Vállald fel a szakmai problémákat, és jelezd a Kormánynak”

Mártha szakmai kritikája néhány pontban összefoglalva

 • A magyar fél számára kedvezőtlenek a szerződések, amely fércmunka, és "orosz diktátum lett", végrehajtása pedig műszaki és jogi összeomlással fenyegeti a projektet
 • Több tíz milliárd forinttal nőnek majd a költségek amiatt, hogy az oroszoknak nincs  megoldásuk az EU-szabványok betartására az engedélyeztetés...
 • ...és a gyártás során,. A Roszatom nem rendelkezik a szükséges szabványokkal.

„Kilépünk az EU-ból, hogy be lehessen kapcsolni?”

 • A magyar társadalom továbbra sem békélt meg Paks 2-vel, könnyen ellene fordulhat
 • Nem gazdaságos a jelenlegi elképzelés: Paks 1 még 2040-ig nagyon olcsón (sokkal kisebb beruházási volumen mellett) tudna szinte ingyen áramot termelni, ami tényleg olcsónak számítana Európában. A jelenlegi terv szerint a két erőmű 6 évig, 2026-2032 között működne egyszerre, de Mártha szerint a Paks 1 leállítása a Paks 2 kedvéért "hazaárulásnak" tekinthető.
 • Nincs elég képzett ember Magyarországon az építkezéshez, ésa Roszatomnál  sincs elég szakember
 • A Duna-vízszintje és vízhőmérséklete nem megfelelő, ezért is áttervezést igényel Paks 2

Mártha később javaslatokkal él:

 • Mártha szerint újra kell tárgyalni a szerződéseket az orosz féllel; vissza kell térni az uniós eljárásrendhez, intézményekhez a beruházás engedélyeztetés érdekében
 • El kell érni, hogy az oroszok megfeleljenek az EU-szabványoknak
 • Az erőmű elindítását későbbre kell tenni
 • Át kell tervezni az üzleti tervet a gazdaságosság érdekében

Az egyébként atompártinak tekinthető Mártha Imre által megfogalmazott aggodalmakat mások is osztják a magyar energiaszektoron belül, az új orosz atomerőműtípus (VVER 1200) engedélyeztetési, tervezési és építési problémáiról a 444 is írt.

A témát, a paksi bővítéséről, a beruházás előkészítéséről Orosz befolyás Magyarországon c. videósorozatunkban mutattuk be.

(Hvg)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.