A Fidesz nem akart Gruevszkiről beszélni a nemzetbiztonsági bizottságban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Kedden a nemzetbiztonsági bizottság előtt jelent meg a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója, Dr. Végh Zsuzsanna, hogy a Gruevszki-ügyről adjon tájékoztatást a képviselőknek. Végh azt mondta, Gruevszki menedékkérelmének elbírálása folyamatban van, de hogy pontosan mi hangzott el, arról az ülés napirendjének titkosítása miatt még a képviselők sem beszélhetnek. Kedden délután azonban megjelent a Magyar Időkben, hogy Gruevszki menekültstátuszt kapott.

Ezen a nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki tagjai igencsak meglepődtek, hiszen nekik Végh főigazgató még azt mondta kedden délután, hogy az eljárás folyamatban van. Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos elnöke ezért rendkívüli ülést hívott össze szerda délutánra, ahová a BÁH főigazgatója mellett Pintér Sándor belügyminisztert is meghívta.

Az ülésen Pintér meg is jelent, a főigazgató azonban nem. De ez nem is volt lényeges, hiszen Mirkóczkin és az MSZP-s Molnár Zsolton, azaz a bizottság ellenzéki tagjain kívül a kormányoldalról csak Halász János jelent meg, aki az egyik távollévő fideszes nevében is szavazott. Ezzel a bizottság ugyan határozatképes volt, a hat tagból ugyanis négyen képviselve voltak, tárgyalni azonban érdemben nem tudott, mivel Halász a maga két szavazatával nem fogadta el a napirendet.

Azt mondta, azért nem, mert a Gruevszki-ügy bolhacirkusz, amit az ellenzék azért fúj túl, hogy ezzel reflektorfénybe kerülhessen, miközben az igazán fontos nemzetbiztonsági kérdésekről, mint a migráció vagy Soros György, nem tárgyal a bizottság.

Pintér Sándor a jelenlévő újságíróknak bizonygatta, hogy ő nagyon sajnálja, hogy nem fogadták el a napirendet, mert ő nagyon felkészült az ülésre. Az ülést követő sajtótájékoztatón Pintér elmondta, hogy a belügyi intézményrendszer semmilyen információt nem hozhat nyilvánosságra a menedéki eljárásról, maga Gruevszki azonban igen, és bizonyára így került a hír a Magyar Időkhöz is. Arról, hogy akkor a BÁH főigazgatója hazudott-e a bizottságnak a keddi ülésen, nem hangzott el kielégítő válasz, Halász szerint ugyanis a főigazgató kedden nem Gruevszki menedékkérelméről beszélt, hanem csak általánosságban, és ezt értették félre az ellenzéki képviselők.

Pintértől kérdeztük, hogy a kormány fenntartja-e az eddig követett politikáját, ami szerint Szerbia biztonságos harmadik ország, ezért aki onnan érkezik, és menedékkérelmet ad be, azt elutasítjuk, erre a belügyminiszter érdemben nem válaszolt, azt mondta, nálunk mindenki adhat be menedékkérelmet, és azokat el is bírálják a magyar hatóságok.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.