Az elmúlt 5 évben a magyar kormány egyszer sem aggódott a macedón börtönviszonyok vagy a jogállam miatt a kiadatásoknál

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök azért kapott a héten menedékjogot Magyarországon, mert a hatóságok szerit Macedóniában politikai üldözés áldozata és veszélyben az élete. A magyar kormányzati politikusok arról is beszéltek, hogy Macedóniában gondok vannak a jogállammal, a bírósági rendszerrel, így lehetett Gruevszki koncepciós eljárás áldozata, és a börtönviszonyok is aggasztóak.

Ebben a Twitter bejegyzésben például Kovács Zoltán kormányszóvivő oszt meg egy, a macedón jogrendszer miatt aggódó európai állásfoglalást, mintegy válaszként arra, hogy miért adott Gruevszkinek Magyarország menekültstátuszt. Trócsányi László igazságügyi miniszter az Echo TV-ben aggódott szintén a bírósági eljárás tisztasága és a macedón börtönviszonyok miatt. Trócsányi azt is megelőlegezte a műsorban, hogy a magyar hatóságok nem fogják kiadni Gruevszki Macedóniának, mert hiszen a menekültügyi eljárásban megállapították, hogy ott üldözik.

Macedónia azóta hivatalosan is kérte a korrupcióért börtönre ítélte volt miniszterelnök kiadatását, és hogy Magyarország vonja vissza a menekültstátuszát.

Megkérdeztük a macedón igazságügyi minisztériumot, hogy az elmúlt években hányszor adtak ki Magyarországról valakit Macedóniának, és felvetették-e a magyar hatóságok valaha, hogy aggódnak a bírósági vagy a börtönviszonyok miatt.

A válaszaikból úgy tűnik, hogy a magyar miniszterelnökkel, Orbán Viktorral jó kapcsolatot ápoló Nikola Gruevszki esete ebből a szempontból is elég egyedi,

az elmúlt öt évben ugyanis egyszer sem fordult elő, hogy a magyarok a macedón jogállami vagy börtönviszonyokra tegyenek panaszt, vagy erre való hivatkozással ne adjanak ki valakit Magyarországról Macedóniának.

A macedón igazságügy válasza szerint

  • 2014 óta legalább 15 embert adtak ki Magyarországról Macedóniának,
  • a legutóbbi kiadatás pár hónapja történt,
  • mindig simán ment az eljárás,
  • és sosem volt gond a börtönök állapota vagy a bírósági eljárások menete.

A minisztériumból azt írták:

„szeretnénk kihangsúlyozni, hogy eddig semmilyen probléma nem volt a kiadatási eljárásokkal összefüggésben Magyarországgal. A macedón börtönviszonyok egyetlen korábbi esetben sem merültek fel, és a magyarok sosem fogalmaztak meg aggodalmat a kiadni kért személyt érintő bírósági eljárással kapcsolatban.”

Gruevszki ügye nem csak azért tűnik egyedinek. A börtönre ítélt volt miniszterelnök ugyanis, miután tisztázatlan körülmények között megszökött Macedóniából, a szomszédos Albániából már magyar diplomaták csempészték egészen Budapestig, és más menekültekkel szemben neki nem kellett a tranzitzónában várakozni, míg a hatóságok elbírálják menekültkérelmét.

A Gruevszki-ügy körülményeiről ezt a videót forgattuk a héten: 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.