Az elmúlt 5 évben a magyar kormány egyszer sem aggódott a macedón börtönviszonyok vagy a jogállam miatt a kiadatásoknál

POLITIKA
2018 november 23., 17:48
comments 109

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök azért kapott a héten menedékjogot Magyarországon, mert a hatóságok szerit Macedóniában politikai üldözés áldozata és veszélyben az élete. A magyar kormányzati politikusok arról is beszéltek, hogy Macedóniában gondok vannak a jogállammal, a bírósági rendszerrel, így lehetett Gruevszki koncepciós eljárás áldozata, és a börtönviszonyok is aggasztóak.

link Forrás

Ebben a Twitter bejegyzésben például Kovács Zoltán kormányszóvivő oszt meg egy, a macedón jogrendszer miatt aggódó európai állásfoglalást, mintegy válaszként arra, hogy miért adott Gruevszkinek Magyarország menekültstátuszt. Trócsányi László igazságügyi miniszter az Echo TV-ben aggódott szintén a bírósági eljárás tisztasága és a macedón börtönviszonyok miatt. Trócsányi azt is megelőlegezte a műsorban, hogy a magyar hatóságok nem fogják kiadni Gruevszki Macedóniának, mert hiszen a menekültügyi eljárásban megállapították, hogy ott üldözik.

Macedónia azóta hivatalosan is kérte a korrupcióért börtönre ítélte volt miniszterelnök kiadatását, és hogy Magyarország vonja vissza a menekültstátuszát.

Megkérdeztük a macedón igazságügyi minisztériumot, hogy az elmúlt években hányszor adtak ki Magyarországról valakit Macedóniának, és felvetették-e a magyar hatóságok valaha, hogy aggódnak a bírósági vagy a börtönviszonyok miatt.

A válaszaikból úgy tűnik, hogy a magyar miniszterelnökkel, Orbán Viktorral jó kapcsolatot ápoló Nikola Gruevszki esete ebből a szempontból is elég egyedi,

az elmúlt öt évben ugyanis egyszer sem fordult elő, hogy a magyarok a macedón jogállami vagy börtönviszonyokra tegyenek panaszt, vagy erre való hivatkozással ne adjanak ki valakit Magyarországról Macedóniának.

A macedón igazságügy válasza szerint

  • 2014 óta legalább 15 embert adtak ki Magyarországról Macedóniának,
  • a legutóbbi kiadatás pár hónapja történt,
  • mindig simán ment az eljárás,
  • és sosem volt gond a börtönök állapota vagy a bírósági eljárások menete.

A minisztériumból azt írták:

„szeretnénk kihangsúlyozni, hogy eddig semmilyen probléma nem volt a kiadatási eljárásokkal összefüggésben Magyarországgal. A macedón börtönviszonyok egyetlen korábbi esetben sem merültek fel, és a magyarok sosem fogalmaztak meg aggodalmat a kiadni kért személyt érintő bírósági eljárással kapcsolatban.”

Gruevszki ügye nem csak azért tűnik egyedinek. A börtönre ítélt volt miniszterelnök ugyanis, miután tisztázatlan körülmények között megszökött Macedóniából, a szomszédos Albániából már magyar diplomaták csempészték egészen Budapestig, és más menekültekkel szemben neki nem kellett a tranzitzónában várakozni, míg a hatóságok elbírálják menekültkérelmét.

A Gruevszki-ügy körülményeiről ezt a videót forgattuk a héten: 

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.