Az Európa Tanács korrupciós jelentését csak Fehéroroszország és Magyarország nem hozta nyilvánosságra

politika
2018 november 23., 16:01
comments 139

Fehéroroszország mellett csak Magyarország nem engedélyezte, hogy a strasbourgi székhelyű Európa Tanács korrupcióellenes testülete közzétegye országértékelését. A Párbeszéd EP-képviselője, Jávor Benedek felkérdezte ezért Pintér Sándor belügyminisztert, aki azzal a válasszal állt elő, hogy 

"a GRECO eljárási szabályai nem tartalmaznak a jelentések közzétételének időpontjára vonatkozó konkrét rendelkezéseket."

Jávor erre annyit válaszolt, hogy neki az is megfelel, ha az EP-választási kampányban hozzák nyilvánosságra a jelentést.

link Forrás

A Korrupció Ellenes Államok Csoportja azt vizsgálta, hogy a Tanács tagállamai "milyen intézkedésekkel igyekeznek megelőzni a korrupciót az országgyűlési képviselők, a bírák és az ügyészek körében." Májusban a korrupcióellenes testület főtitkára, Gianluca Esposito "nagyon sajnálatosnak" nevezte, hogy a magyar szervek nem járultak hozzá a publikáláshoz. Hozzátette:

a tavaly lezárult vizsgálat megállapította, hogy Magyarország mellett még nyolc tagállam nem hajtotta végre a korábban megfogalmazott, a visszaélések és a megvesztegetések megelőzésére vonatkozó javaslatokat. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.