Meghalt Randolph L. Braham, a holokauszt egyik legelismertebb nemzetközi kutatója

GYÁSZ
2018 november 25., 19:58
Randolph L. Braham 2017 októberében Budapesten
photo_camera Randolph L. Braham 2017 októberében Budapesten Fotó: Csillag Ádám / youtube screenshot

96 éves korában elhunyt Randolph L. Braham, romániai magyar zsidó családból származásó amerikai történész, a holokauszt egyik legelismertebb nemzetközi kutatója, a New York-i CUNY, a New York-i városi egyetem, a CUNY professzor emeritusa és a New York-i Rosenthal Intézet igazgatója. Halálhíréről Heisler András, a Mazsihisz elnöke számolt be oldalán.

Braham több mint hatvan könyvet írt a holokausztról, többségüket Amerikában adták ki, közülük a leghíresebb, az 1981-es A népirtás politikája - ami A magyar holocaust címen magyarul is jelent- a holokauszt egyik legjelentősebb történetírói munkája, a nemzetközi holokausztirodalom megkerülhetetlen alapműve. Társaival közösen Braham alapította többek közt az Egyesült Államok első holokauszt-emlékmúzeumát 1979-ben Washingtonban.

Braham 1922-ben született Bukarestben, Ábrahám Adolf néven. A szolnok-dobokai Désen nevelkedett, rokonait deportálták és megölték, őt munkaszolgálatosként az ukrán frontra küldték, onnen 1944-ben szökött meg. 1945-ben szovjet hadifogságba esett, később Magyarországon és Ausztrián keresztül érte el Németország amerikai kézre került területeit. 1948-tól élt az USA-ban, és kutatta a holokausztot, különös tekintettel a közép-európai országokban történt népirtásokra.

1995-ben Göncz Árpád köztársasági elnök a Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztjével tüntette ki. Ezt a kitüntetését Braham később visszaküldte az uralkodó emlékezetpolitika és az alaptörvény elleni tiltakozásként, mert szerinte a kormány felmenti a magyar államot a második világháború rémtetteinek felelőssége alól.

Braham szerint Magyarország – sok más kelet-európai országhoz hasonlóan – megpróbálja összeegyeztetni azt az értelmezést, hogy a nácik áldozata volt, azzal a történelmi ténnyel, hogy eközben tétlenül nézte a zsidók elpusztítását. A holokausztkutató ezzel egyidőben kérte azt is, hogy nevét töröljék a Holokauszt Emlékközpont Téka és Információs Központjából.