A II. világháborúban kényszermunkára fogott koreaiak kártalanítására kötelezték a Mitsubishi Heavy Industriest

külföld
2018 november 29., 05:05
comments 78
Kim Szungdzsut (középen, sárgában) kényszermunkásként dolgoztatták a japánok a második világháborúban. A legfelsőbb bíróság döntése után családtagjaival ünnepelt.
photo_camera Kim Szungdzsut (középen, sárgában) kényszermunkásként dolgoztatták a japánok a második világháborúban. A legfelsőbb bíróság döntése után családtagjaival ünnepelt. Fotó: Ahn Young-joon/AP

Több százmillió forintnyi kártérítésre kötelezte a dél-koreai legfelsőbb bíróság a japán nehézipari vállalatot, a Mitsubishi Heavy Industriest, mert Korea japán megszállása, 1910-1945 között kényszermunkásokat foglalkoztatott. A bíróság a Reuters jelentése szerint 23 egykori kárvallottnak fejenként 80 millió vonos (20 millió forintos), öt másik károsultnak pedig fejenként 150 millió vonos (38 millió forintos) kártérítést ítélt meg.

A legfelsőbb bíróság októberben egy másik japán nagyvállalatot, a Nippon Steel & Sumitotm Metal Corpot ítélte kártérítésre.

A bíróság döntése elmérgesítheti a második világháború és Korea gyarmatosítása ügyében mindig is feszült japán-koreai viszonyt. Az AP jelentése szerint Japán úgy véli, hogy a kényszermunkások ügyét már 1965-ben, diplomáciai kapcsolataik helyreállításakor rendezte a két ország. A bíróság szerint azonban az 1965-ös egyezmény nem akadályozhatja meg a károsultakat abban, hogy személyes kártérítést is kérjenek, mert a kényszermunka "emberiesség elleni törvénytelenség bűne" volt, mely Japán "törvénytelen" gyarmati uralmához és háborús agressziójához kötődik.

Taro Kono japán külügyminiszter csütörtöki nyilatkozatában "rendkívül sajnálatosnak és teljesen elfogadhatatlannak" nevezte az ítéletet. "Ez az ítélet nem csupán aránytalan károkat okoz japán vállalatoknak, de teljesen átírja Japán és Dél-Korea baráti együttműködésének jogi alapjait" - mondta. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.