Az ukránok szerint Oroszország blokád alá vonta azovi-tengeri kikötőiket

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Oroszország gyakorlatilag blokád alá vonta Ukrajna azovi-tengeri kikötőit, nyilatkozta Olekszandr Kucra, a donyecki adminisztráció vezetője az Ukrajinszka Pravdának. Kucra állítása szerint az oroszok nem engedik se be, se kihajózni a kereskedelmi hajókat a bergyanszki és a mariupoli kikötőből. Előbbi az ukrán agrárexport, utóbbi az acéltermelés szempontjából kulcsfontosságú kikötő, lezárászk komoly gazdasági csapást jelent Ukrajnára.

Volodimir Omeljan ukrán infrastruktúrális miniszter tájékoztatása szerint 35 kereskedelmi hajó kényszerül várakozásra, közülük négy Bergyanszkba, 14 Mariuopolba tart, 3 Bergyanszkban, 6 Mariupolban, 8 pedig más kikötőhelyeken vesztegel. "A közlekedés csak az orosz kikötők felé biztosított az Azovi-tengeren, azaz Oroszország blokkolta az ukrán kikötőket" - mondta ő is.

Omeljan szerint Oroszország szándékosan élezi a helyzetet és próbálja destabilizálni a térséget. Az Azovi-tenger partvidéke stratégiai fontosságú terület Oroszországnak, itt lehetne közvetlen, szárazföldi összeköttetést biztosítani a 2014-ben megszállt Krím felé.

UPDATE 13:40: Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint nem igaz, hogy blokád alá vonták az ukrán kikötőket, szerinte a szoros fogalmát szabályozó kercsi kikötői hatóságok csupán az időjárási viszonyok miatt korlátozhatták a hajóforgalmat.

Az Azovi-tenger térsége - benne a Kercsi-szorossal - egy 2003-as orosz-ukrán-megállapodás értelmében a két ország közös használatú belvize, ami azt jelenti, hogy nincs felosztva a két ország között határvizekre, így értelemszerűen tengeri határok sincsenek kijelölve benne. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.