Egy párizsi tüntetés fotóját használta terrorrémisztgetésre a kormány

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

"Megfelelő választ adunk azokra a politikai támadásokra, amelyek Magyarországot érték" - jelentette ki szerdán Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár Budapesten. Kovács ezután a Miniszterelnökség épülete előtt mutatta be azt a kisteherautót, amire angol nyelvű plakátot szereltek.

A magyar kormány Guy Verhofstadtnak címzett plakátja. A kép, amin valami lángol, nem terrortámadást, csak egy elfajult tüntetést ábrázol.

"Százak haltak meg terrortámadásokban 2015 óta... de Guy Verhofstadt azt mondja: nincs migrációs válság. Ez ostobaság!' - állt a plakáton, amin három fényképpel próbálták igazolni a fenyegetést, és összemosni azt a migrációval, még ha ezt az összefüggést az adatok nem is igazolják. Az egyik a nizzai terrortámadást ábrázolja, amit egy 2005 óta, vagyis a migrációs válság előtt tíz évvel Franciaországba érkezett tunéziai, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel követett el. Egy másik kép a Zaventem repté ellen 2016 márciusában elkövetett terrortámadás után készült. A támadók közül ketten Belgiumban születtek, a harmadik gyerekkora óta Belgiumban nevelkedett. Mindhárman belga állampolgárok voltak.

A harmadik kép, amivel a magyar kormány az európai terrorfenyegetést illusztrálta, az Euronews cikke szerint valójában egy párizsi tüntetésen készült 2014-ben, még a migrációs válság előtt. 2014. július 19-én a Gázai-övezetben kiújult erőszak miatt Izrael ellen tüntettek palesztinok és szimpatizánsaik. A tüntetés erőszakba torkollt, ez látható a felvételen.

De nem csupán ez nem eredeti a plakáton, hanem maga az ötlet sem az: az ötletet a kormány magától a megtámadott Guy Verhofstadtól kölcsönözte, ő indított ugyanis útjára Brüsszelben egy kisteherautóra szerelt plakátot "Előbb elvette a pénzünket, most meg el akarja pusztítani Európát" felirattal, egy pénzhalom mögött mosolygó Orbán Viktor képével. Ez Verhofstadtnak is feltűnt, aki így kommentálta a magyar kormány reakcióját:

Nem túl eredeti, Viktor. Előbb lemásoltad Putyin politikáját, majd elvetted az EU pénzét, majd elloptad a kampányötletemet. Ennél több kell 2019 májusában" - írta, a közelgő EP-választásokra utalva.