Kína 8000 fős készenléti békefenntartó ENSZ-haderőt állított fel, vezető szerepet akar betölteni a nemzetközi konfliktusok rendezésében

8000 fős készenléti békefenntartó ENSZ-haderőt állított fel Kína, és arra törekszik, hogy vezető szerepet töltsön be a nemzetközi konfliktusok rendezésébe részt vevő békefenntartásban.

Zsen Kuo-csiang, a kínai védelmi minisztérium szóvivője bejelentette, hogy Jean-Pierre Lacroix, az ENSZ békefenntartókért felelős tisztségviselője jóváhagyta a haderőről adott múlt havi ENSZ-minősítést. A szóvivő szerint Kína ezenfelül több mint 1500, a világ különböző országaiból érkezett békefenntartót képzett ki a világszervezetnek. A Biztonsági Tanácsának állandó tagjai közül Kína adja a legtöbb békefenntartót a világszervezet misszióihoz, a finanszírozásban pedig a második legnagyobb befizető.

Az elmúlt öt évben Kína drasztikusan növelte az anyagi és katonai hozzájárulását az ENSZ békefenntartó tevékenységéhez, hogy a javára mozdítsa el a nemzetközi erőviszonyokat. Amíg 2013-ban Peking az ENSZ békefenntartó missziói költségeinek nagyjából 3 százalékát fedezte, mostanra 10 százalék fölé növelte az anyagi hozzájárulását – írta Logan Pauley, a Stimson Center washingtoni kutatóközpont munkatársa a Diplomat hírportálnak áprilisban írt elemzésében.

A kutató szerint a kínai szerepvállalás növelése egybeesik az amerikai hozzájárulás mérséklődésével. Peking versenybe szállt Washingtonnal a vezető szerep megszerzéséért a békefenntartás területén, és közben a nemzetközi közösségben új képet alakít ki magáról, a béke és a civilizáció eltökélt védelmezőjeként akarja magát láttatni.

Miközben a költségvetési hozzájárulás tekintetében az USA egyelőre megelőzi Kínát, az emberi erőforrásban már alulmarad. Az Egyesült Államok csak 50 tisztet bocsátott rendelkezésre az ENSZ-missziókhoz. A kutató arra is rámutat, hogy amíg 2012 óta Peking több békefenntartót bocsátott a világszervezet rendelkezésére, mint az BT összes többi állandó tagja együttvéve, a tisztjei a jelenleg zajló 16 misszió egyikében sem töltenek be vezető pozíciót, és ebben elmozdulás nem tapasztalható.

Illusztráció: STR/AFP

Hszi Csin-ping kínai elnök 2015-ben, a békefenntartásnak szentelt ENSZ-csúcstalálkozón arra tett ígéretet, hogy a következő öt évben Kína 1 milliárd dollárral (285 milliárd forint) járul hozzá a békefenntartó erőfeszítésekhez. Ezzel az ígérettel összhangban képezték ki a kínai hadsereg 8000 katonáját arra, hogy szükség esetén készen álljanak a bevetésre.

Most kb. 2500 kínai békefenntartó teljesít szolgálatot az ENSZ misszióiban, 80 százalékuk az afrikai kontinensen – jelentette a CGTN nemzetközi kínai televízió hírportálja. A kb.  2millió főt számláló kínai hadsereg a világ legnagyobb létszámú hadereje, míg Kína védelmi költségvetésénél csak az amerikai nagyobb. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.