Szoptató pókfajt fedeztek fel

Ugyan gyakori képzet, hogy csak emlősöknél fordul elő, hogy az anyák tejjel táplálják kicsinyeiket, az élővilágban ismerni azért még hasonlót, például a galambok és flamingók esetében. Az viszont, hogy egy anya tejjel táplálja utódját, és mellé még hosszan gondozza és figyeljen is rá, tényleg ritkaságszámba megy az emlősvilágon kívül.

Ezért is keltett nagy feltűnést azoknak a kínai kutatóknak a felfedezése, akik eredményeiket a Scienceben publikáltak: ők ugyanis találtak egy pókfajt, ahol az anya nemcsak táplálja, de sokáig gondozza is az utódokat. 

Az ugrópókok egy, Tajvanon előforduló faját vizsgálták. Ez a pókfaj fészkekben lakik, és az egyedek képesek utánozni a hangyák megjelenését. Ami viszont érdekes újdonság volt a kutatók számára, hogy a frissen kikelt utódok számára nagyon fontos az anyjuktól kapott póktej, melyben közel négyszer annyi protein található, mint a tehéntejben. 

Az újszülött pókok az első cseppeket a fészek aljáról szívják fel, később pedig közvetlenül anyjuk tojásrakó szervén keresztül fogyasztják. Az anyák meglehetősen sokáig, közel 40 napig figyelnek az utódaikra. Ez ennél a pókfajnál már a nagykorúság kezdete, ugyanis ennyi idősen lesznek szexuálisan érettek. 

A kutatásból az is kiderült, hogy a pókok számára a túléléshez nem volt nélkülözhetetlen a tej, de a jelek szerint sokat dobott az egészségükön és a felnőttkori túlélési esélyeiken, ha fogyaszthattak újszülöttként. (via Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.