Szoptató pókfajt fedeztek fel

meghökkentő tudomány
2018 november 30., 08:20
comments 75

Ugyan gyakori képzet, hogy csak emlősöknél fordul elő, hogy az anyák tejjel táplálják kicsinyeiket, az élővilágban ismerni azért még hasonlót, például a galambok és flamingók esetében. Az viszont, hogy egy anya tejjel táplálja utódját, és mellé még hosszan gondozza és figyeljen is rá, tényleg ritkaságszámba megy az emlősvilágon kívül.

link Forrás

Ezért is keltett nagy feltűnést azoknak a kínai kutatóknak a felfedezése, akik eredményeiket a Scienceben publikáltak: ők ugyanis találtak egy pókfajt, ahol az anya nemcsak táplálja, de sokáig gondozza is az utódokat. 

Az ugrópókok egy, Tajvanon előforduló faját vizsgálták. Ez a pókfaj fészkekben lakik, és az egyedek képesek utánozni a hangyák megjelenését. Ami viszont érdekes újdonság volt a kutatók számára, hogy a frissen kikelt utódok számára nagyon fontos az anyjuktól kapott póktej, melyben közel négyszer annyi protein található, mint a tehéntejben. 

Az újszülött pókok az első cseppeket a fészek aljáról szívják fel, később pedig közvetlenül anyjuk tojásrakó szervén keresztül fogyasztják. Az anyák meglehetősen sokáig, közel 40 napig figyelnek az utódaikra. Ez ennél a pókfajnál már a nagykorúság kezdete, ugyanis ennyi idősen lesznek szexuálisan érettek. 

A kutatásból az is kiderült, hogy a pókok számára a túléléshez nem volt nélkülözhetetlen a tej, de a jelek szerint sokat dobott az egészségükön és a felnőttkori túlélési esélyeiken, ha fogyaszthattak újszülöttként. (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.