Hasogdzsi lehallagatott magánbeszélgetései új bizonyítékot kínálnak halála ügyében

"Minél több áldozatot eszik meg, annál többet akar" - írta Dzsamál Hasogdzsi, az október elején meggyilkolt és feldarabolt disszidens szaúdi újságíró Mohammed bin Szalman koronahercegről, Szaúd-Arábia de facto uralkodójáról egy másik szaúdi disszidensnek, az önkéntes száműzetésben a kanadai Montrealban élő Omar Abdulaziznak. A 27 éves Abdulaziz a szaúdi rendszer egyik legismertebb kritikusa, közösségi médiaoldalai fontos tájékozódási pontjai a rendszer ellenzékének.

Hasogdzsi nyilvános ténykedésében a rezsim visszafogott kritikusának számított. Abdulaziz most megosztotta whatsappos üzenetváltásaikat, melyekben Hasogdzsi sokkal keményebben bírálta a rezsimet nyilvánosan is megjelent írásainál. A bő négyszáz üzenetbe a CNN-nek adott exkluzív betekintést.

Ezek az üzenetek a nyilvánosság előtt ugyan rejtve voltak, de a szaúdi titkosszolgálatok tudtak róluk. Abdulaziz telefonját ugyanis lehallgatták, ehhez az izraeli NSO Group kiberfegyvernek számító szoftverét használták. A Pegasus nevű spyware-t az NSO Group több nemzetnek is eladta, például Mexikónak és az Egyesült Arab Emirségeknek is, akik olyanok megfigyelésére is használták, akik nem jelentettek erőszakos fenyegetést.

Az Amnesty International szerint például Szaúd-Arábia az ő munkatársuk ellen is bevetette a Pegasust.

És a jelek szerint Hasogdzsi ellen is, bár csak közvetve. Megfigyelni Abdulazizt figyelték meg, de a fiatal blogger, akit a szaúdi királyság által megbízott tanácsadócég, a McKinsey & Company a közösségi médiában felbukkanó különvélemények motorjaként azonosított. Hasogdzsi vele sokkal nyíltabban beszélt. Például amikor idén májusban a szaúdi hatóságok letartóztattak egy csomó aktivistát, azt írta a koronahercegről, hogy "minél több áldozatát falja fel, annál többet akar", illetve "nem lennék meglepve, ha az elnyomás azokat is utolérné, akik most ünneplik".

"A letartóztatások jogtalanok és nem szolgálják (már a logika alapján), de a zsarnokságnak nincs logikája, ő az erőt, az elnyomást szereti, és ezt mutatnia is kell" - írta. Abdulaziz erre visszakérdezett, hogy nem lehet, hogy mindezzel csak azt készíti elő, hogy a trónra kerülve megkegyelmezzen bírálóinak, Hasogdzsi azt írta, hogy "a logika ezt diktálná", de ő maga már nem meri elemezni bin Szalman gondolatait.

Az üzenetekből az is kiderült, hogy Hasogdzsi maga is egyre inkább aktivista lett: Abdulazizzal már egy online ifjúsági mozgalom indítását tervezték. "Dzsamal úgy hitte, hogy bin Szalman a probléma, és úgy vélte, hogy meg kell állítani ezt a gyereket" - mondta Abdulaziz a CNN-nek.

Neki amúgy meggyőződése, hogy a lehallgatott telefonjára érkezett üzeneteknek nagy szerepük volt Hasogdzsi meggyilkolásában. "Megöl a bűntudat" - mondta erről.

Dzsamál Hasogdzsit október 2-án, hazája Isztambuli konzulátusán rabolták el a szaúdi titkosszolgálatok. A titkosszolgálatok szerint szinte azonnal végeztek vele, holttestét pedig feldarabolták és eltüntették, azóta se került elő. A gyilkosságot az amerikai titkosszolgálatok szerint maga Mohammed bin Szalman herceg rendelte el, bár Szaúd-Arábia ezt tagadja. A szaúdiak aktuális álláspontja szerint a koronaherceg csak Hasogdzsi elfogására adott utasítást, a kémek saját maguk döntöttek úgy, hogy inkább meggyilkolják. (Via CNN, The New York Times)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.