Katar kilép az OPEC-ből

külföld
2018 december 03., 11:22
comments 54

Komoly csapást mért a nemzetközi olajkartellre, a 15 országot tömörítő, de két nagy olajtermelő országot, az USA-t és Oroszországot mellőző OPEC-re Katar. A Szaúd-Arábiával és az Egyesült Arab Emírségekkel komoly diplomáciai vitába keveredett, amúgy inkább gáz-, mint olajtermelő ország pont az OPEC heti értekezlete előtt jelentette be, hogy januártól nem tagja a szervezetnek.

Az OPEC eheti tanácskozásán amúgy arról egyeztettek volna, hogy milyen, együttes lépésekkel tudnák növelni az olaj világpiaci árát. Erre általában a termelés önkéntes visszafogása volt a hagyományos válaszuk, a kínálat szűkítésével ugyanis felfelé módosíthatják a keresleti árat.

Katar az öbölmenti országok között a legkisebb termelőnek számít a maga mapi másfél millió hordós kitermelésével - az Emírségek ennek a dupláját, Szaúd-Arábia a hétszeresét termeli -, bizonyítottan létező készletei pedig messze elmaradnak a többiekétől. Viszont a világ egyik legnagyobb LPG-termelője és kereskedője.

Katar hivatalosan tagadja, hogy döntésének köze lenne az ország elleni szaúdi és emírségekbeli szankciókhoz. Az ország energiaügyi minisztere, Szaád al-Kaábi ugyanakkor mégiscsak azt nyilatkozta, hogy "nem azt mondjuk, hogy kiszállunk az olajbizniszből, csak azt, hogy ezt a szervezetet egy ország vezeti". Bár nem nevezte néven, ezzel egyértelműen Szaúd-Arábiára utalt. Mint mondta, országa inkább a gáztermelésre fog koncentrálni, mert Katar számára nem praktikus "időt és energiát pazarolni egy szervezetre, amiben nagyon kicsi játékosok vagyunk, és ahol nincs beleszólásunk abba, ami történik".

Katar döntése hosszú távon lehet igazán jelentős, al-Kaábi ugyanis jelezte, hogy az OPEC heti tanácskozásán még részt vesznek, és az ott hozott döntéseket is betartják. (Via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.