Katar kilép az OPEC-ből

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Komoly csapást mért a nemzetközi olajkartellre, a 15 országot tömörítő, de két nagy olajtermelő országot, az USA-t és Oroszországot mellőző OPEC-re Katar. A Szaúd-Arábiával és az Egyesült Arab Emírségekkel komoly diplomáciai vitába keveredett, amúgy inkább gáz-, mint olajtermelő ország pont az OPEC heti értekezlete előtt jelentette be, hogy januártól nem tagja a szervezetnek.

Az OPEC eheti tanácskozásán amúgy arról egyeztettek volna, hogy milyen, együttes lépésekkel tudnák növelni az olaj világpiaci árát. Erre általában a termelés önkéntes visszafogása volt a hagyományos válaszuk, a kínálat szűkítésével ugyanis felfelé módosíthatják a keresleti árat.

Katar az öbölmenti országok között a legkisebb termelőnek számít a maga mapi másfél millió hordós kitermelésével - az Emírségek ennek a dupláját, Szaúd-Arábia a hétszeresét termeli -, bizonyítottan létező készletei pedig messze elmaradnak a többiekétől. Viszont a világ egyik legnagyobb LPG-termelője és kereskedője.

Katar hivatalosan tagadja, hogy döntésének köze lenne az ország elleni szaúdi és emírségekbeli szankciókhoz. Az ország energiaügyi minisztere, Szaád al-Kaábi ugyanakkor mégiscsak azt nyilatkozta, hogy "nem azt mondjuk, hogy kiszállunk az olajbizniszből, csak azt, hogy ezt a szervezetet egy ország vezeti". Bár nem nevezte néven, ezzel egyértelműen Szaúd-Arábiára utalt. Mint mondta, országa inkább a gáztermelésre fog koncentrálni, mert Katar számára nem praktikus "időt és energiát pazarolni egy szervezetre, amiben nagyon kicsi játékosok vagyunk, és ahol nincs beleszólásunk abba, ami történik".

Katar döntése hosszú távon lehet igazán jelentős, al-Kaábi ugyanis jelezte, hogy az OPEC heti tanácskozásán még részt vesznek, és az ott hozott döntéseket is betartják. (Via Reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.