Úgy tűnik, hogy nem bűnözők, hanem kémek lophatták el félmilliárd szállodavendég adatait

Ahhoz képest, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint a hekkerek már 2014 óta hozzáférnek a Marriott tulajdonában álló Starwood, a világ legnagyobb szállodaláncának foglalási rendszeréhez, az innen kinyert érzékeny adatok nem bukkantak még fel a feketepiacon. Pedig az évek óta tartó, csak most novemberben leleplezett hekkelés során félmilliárd szállodavendég érzékeny adataihoz fértek hozzá: olyanokhoz, amelyekkel akár bankbetétjeikhez is hozzáférhettek volna, vagy hitelesen adhatták volna ki magukat a lopott adatok gazdáinak.

A támadók ráadásul titkosított hitelkártyaadatokhoz is hozzáfértek, és talán az ezek titkosításának feloldásához szükséges szoftvert is megszerezhették. Vagyis lett is volna lehetőségük a félmilliárd áldozat megkárosítására.

"Általában amikor az ellopott adatok nem bukkannak fel a feketepiacon, akkor egy állami szereplő gyűjtött adatokat" - nyilatkozta a New York Timesnak James A. Lewis, a Stratégiai Kutatások Központjának kiberbiztonsági szakértője.

A támadók 2014-től 2018 szeptemberéig férhettek hozzá a Starwood foglalási rendszeréhez. Ez kezelte a Sheraton, a Westin, a W Hotels, a St. Regis, a Four Points, az Aloft, a Le Méridien, a Design Hotels, a Trubute, az Element és a Luxury Collection szállodaláncok foglalási adatait. A Marriot saját brandjéhez tartozó láncok, a Marriott, a Residence Inn és a Ritz-Carlton más foglalási rendszert működtetett, ezek adatai biztonságban voltak. A cég ugyanakkor eddig a két foglalási rendszer egyesítését tervezte. (Via The New York Times)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.