Duterte ezreket öletett meg kábítószerezés miatt, most azzal kérkedik, hogy csúcstalálkozókon füvezik

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

A nemzetközi csúcstalálkozókon "marihuánát szívok, hogy ébren maradjak", viccelődött Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök pár nappal azután, hogy az Asean csúcstalállkozóján több találkozóját is lemondta, mert inkább szunyókált. Ez így talán még vicces is lenne, de Duterte hatalmát azzal alapozta meg, hogy gyakorlatilag lincshadjáratot indított a kábítószerfogyasztók ellen. Háborújának már több ezer, egyes becslések szerint több tízezer halálos áldozata van.

Duterte most, az Asean csúcstalálkozón történtekre reagálva arról beszélt, hogy ezek a csúcstalálkozók milyen "gyilkosak", és hogy a felkészülés során állandóan éjszakáznia kell. "Az én koromban ez már nem igazán zavar, mert marihuánát szívok, hogy ébren maradjak" - mondta, amit közönsége nagy kacajjal nyugtázott.

Majd később, amikor felvetették neki, hogy ez így egy kissé ellentmondásos nyilatkozat volt, azzal reagált, hogy "természetesen csak vicc volt, de senki sem akadályozhat meg engem a stílusomban". És a miheztartás végett még azt is megjegyezte, hogy mindenki "hülye", aki komolyan vette. Pár óra elteltével aztán újra vicces kedvében volt, mert amikor arról kérdezték, hogy mikor dönt majd a Mindanao szigetén kihirdetett statárium meghosszabbításáról, azt felelte, hogy "a következő kormányülésen felvetődhet a téma, a szívós szeánsz után, amikor már tisztábban látunk". (Via The Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.