Halálos fenyegetést kaptak radikális társaiktól, lemondták a tárgyalást a francia kormánnyal a sárgamellényesek vezetői

külföld
2018 december 04., 06:06
comments 164

Elmarad a sárgamellényes tüntetők vezetőinek találkozója Edouard Philippe francia miniszterelnökkel, jelentette a BBC. A találkozót a sárgamellényesek vezetői mondták le, miután saját bevallásuk szerint halálos fenyegetéseket kaptak mozgalmuk szélsőségesebb tagjaitól.

A tiltakozók szombaton tüzet raktak a diadalív árnyékában.
photo_camera A tiltakozók szombaton tüzet raktak a diadalív árnyékában. Fotó: Karine Pierre/Hans Lucas

A sárgamellényesek tüntetéssorozata november közepén az üzemanyagadó elleni tiltakozásként indult. November 17-én a hivatalos adatok szerint országszerte 282 ezren tüntettek. November 24-én is még 166 ezer ember mozdult meg országszerte. A múlt szombaton már csak 136 ezren vonultak az utcákra, Párizsban tízezren tüntettek.

link Forrás

De ahogy csökkent a tüntetők száma, úgy váltak egyre erőszakosabbá is. Szombaton például megrongálták a diadalív szobrait. A tüntetéssorozatnak már három halálos áldozata is van.

Az erőszakos fordulatra reagálva Emmanuel Macron francia államfő hétfőn sürgős nemzetbiztonsági ülést hívott össze. Ezen miniszterei szerint semmilyen lehetőséget nem zártak ki, de egyelőre nem is tárgyaltak a szükségállapot bevezetéséről. Macron mindenesetre lemondta tervezett szerbiai látogatását, hogy tűzközelből követhesse az eseményeket. Franck Riester kulturális miniszter szerint Phillipe miniszterelnök "erős engesztelő gesztusra" készül a következő napokban, de részleteket nem árult el.

A tüntetéssorozat amúgy a dízel üzemanyagra kivetendő adó miatt robbant ki. Franciaországban nagyon elterjedtek a dízelüzemű autók. Mivel az elmúlt évek botrányaiból tudhatjuk, hogy ezek károsanyag-kibocsátásáról a gyártók manipulált adatokat közölnek, illetve azt is, hogy a dízelüzemű autók nagyban hozzájárulnak a súlyos közegészségügyi károkat okozó szállópor-szennyezéshez, az üzemanyag adóztatása környezetvédelmi szempontból indokoltnak tűnik. Ugyanakkor a tiltakozók szerint Macron ötlete a valóságtól elrugaszkodott, egyáltalán nem veszi figyelembe a vidéki franciák érdekeit. Tiltakozásuk idővel elvesztette specifikus jellegét, most már inkább a Macron gazdaságpolitikájával szembeni általános elégedetlenséget vezetik le. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.