A bevándorlók általában egészségesebbek, és a várható élettartamuk is magasabb, mint a befogadó országok lakóié

Egészségügy
2018 december 06., 15:43
comments 279

A bevándorlók általában egészségesebbek, mint a gazdag befogadó országok (például az Egyesült Államok lakói), és gyakran kifejezetten segítik a betegségek elleni harcot azáltal, hogy egészségügyi dolgozóként helyezkednek el az adott országban – derült ki a University College London szakembereinek tanulmányából, amit a The Lancet orvosi folyóiratban publikáltak.

A tanulmányban az áll, hogy az olyan érvelések, amik szerint a bevándorlók egészségi kockázatot jelentenek, és terhet rónak az egészségügyi rendszerre csak a bevándorlásellenes érzelmek erősítésére használt kitalációk.

A két éven át készített tanulmány szerint általánosságban véve a bevándorlók várható élettartama magasabb, mint a befogadó országok lakóié, és kisebb valószínűséggel halnak bele olyan betegségekbe, mint a rák vagy a szívbetegség. Viszont jóval hajlamosabbak az olyan betegségekre, mint a hepatitis, a HIV-fertőzöttség és a tuberkulózis, de ezeket leginkább a bevándorló-közösségekben és nem az általános lakosság körében terjesztik.

„Elemzésünk azt sugallja, hogy a bevándorlók egészségesebbek, a bevándorlók pozitívan hozzájárulnak a befogadó országok gazdaságához és az olyan gazdag országokban, mint az Egyesült Királyság és az USA, a bevándorlók teszik ki az egészségügyi munkaerő jelentős hányadát”

– mondta Ibrahim Abubakar, a tanulmány egyik készítője.

A szerzők 96 korábbi tanulmányt vizsgáltak meg, és több mint 15 millió migráns esetében készült 5464 elhalálozásiarányszám-becslést néztek meg. Azt találták, hogy a halálozási arány kisebb volt a Kelet-Ázsiából és Latin-Amerikából érkezett, de magasabb az Észak-Afrikából és Kelet-Európából érkezett migránsok körben, mint a hat vizsgált nyugat-európai befogadó ország lakói körében.

„Túl sok országban a migráció kérdése megosztja a társadalmat és elősegíti a populizmus színre lépését. De a migránsok általában jobban hozzájárulnak a gazdasághoz, mint amennyi terhet rónak rá” – írta Richard Horton, a The Lancet szerkesztője.

photo_camera Illusztráció: Arno Burgi/dpa/AFP

Az eredmények főleg a migránsok állapotáról a fejlett országokban készült tanulmányokon alapulnak, mivel az alacsony vagy közepes jövedelmű országokban nincsenek ilyen adatok. (MTI/Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.