A leghíresebb filozófusról nevezhették volna el az orosz város repterét, rongálás és felháborodás lett belőle

külföld
2018 december 07., 14:00

A felvilágosodás korát idéző hevességű filozófiai kötődésű vita tört ki az orosz Kalinyingrád városában, épp a felvilágosodás egyik legnagyobb alakja, Immanuel Kant személye miatt. 

A nyugati kultúra egyik legnagyobb hatású és jelentősebb filozófusa, aki évszázadokra kijelölte az emberi értelem és cselekvés terét és lehetőségeit, ugyanis e város szülötte volt. Csakhogy akkor a várost még Königsbergnek hívták, és Poroszországhoz tartozott. 

photo_camera Fotó: PATRICK HERTZOG/AFP

Épp ezért akadt ki sok kalinyingrádi polgár, amikor nemrég kiderült, hogy Kantról kaphat új nevet a város reptere. Az ötletből tiltakozás nőtt ki, melyhez egy ponton csatlakozott az orosz haditengerészet altengernagya, Igor Mukhametshin is, aki a Youtube-on is népszerűvé vált videó alapján matrózainak tartott egy komolyabb Kant-ellenes kirohanást, azt kifogásolva, hogy a filozófus tette mindössze annyi volt, hogy írt pár megérthetetlen könyvet, amit a jelenlévők közül senki nem olvasott és nem fog a jövőben sem. 

A reptér átnevezésekor online szavazást indítottak a kivitelezők, ezen vezetett Kant neve, jelezve, hogy azért akadnak helyiek, akik számára közel sem lenne annyira kellemetlen, ha a filozófusra esne a választás. De nem az altengernagy volt az egyetlen, akinek nem tetszett az ötlet, a felháborodás hatására Kant pedig visszaesett a szavazáson, jelenleg Erzsébet orosz cárnő vezet, akinek a seregei 1758-ban elfoglalták a várost, igaz, csak öt évig tudták megtartani. 

Kant amúgy a városban maradt az orosz megszállás idején, a történelmi feljegyzések szerint meg is kérte volna a cárnőt, hogy hadd tanítson tovább az egyetemen, de kérelmét nem továbbították Erzsébetnek. 

A Kant körüli vita a helyi nacionalista erőket is feltüzelte: a múlt héten a filozófus sírját, szobrát és egykori otthonát jelző emléktáblát is megrongálták a városban. A támadók szórólapokat is otthagytak, melyek arra hívták fel a figyelmet, hogy 'a német Kant neve nem fog foltot ejteni az ő repterükön. 

A Kant sírhelyének helyet adó gótikus katedrális képviselője elmondta a lapoknak, hogy nem értik a Kant-ellenes kirohanásokat, hiszen a gondolkodó emberek számára egyértelmű, hogy Kant nem egyetlen ország polgára, hanem határokon átívelő jelentőségű szerző volt. 

A helyi sajtó beszámolója szerint egy egyetemista diákot pedig azután hallgattak ki a rendőrök, hogy kiderült, szimpátiatüntetést tervezett a filozófus mellett. Végül múlt vasárnap egy nagyon apró kiállás történt csak Kant sírja mellett. (AFP, Quartz)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.