A leghíresebb filozófusról nevezhették volna el az orosz város repterét, rongálás és felháborodás lett belőle

külföld
2018 december 7., 13:00
comments 113

A felvilágosodás korát idéző hevességű filozófiai kötődésű vita tört ki az orosz Kalinyingrád városában, épp a felvilágosodás egyik legnagyobb alakja, Immanuel Kant személye miatt. 

A nyugati kultúra egyik legnagyobb hatású és jelentősebb filozófusa, aki évszázadokra kijelölte az emberi értelem és cselekvés terét és lehetőségeit, ugyanis e város szülötte volt. Csakhogy akkor a várost még Königsbergnek hívták, és Poroszországhoz tartozott. 

photo_camera Fotó: PATRICK HERTZOG/AFP

Épp ezért akadt ki sok kalinyingrádi polgár, amikor nemrég kiderült, hogy Kantról kaphat új nevet a város reptere. Az ötletből tiltakozás nőtt ki, melyhez egy ponton csatlakozott az orosz haditengerészet altengernagya, Igor Mukhametshin is, aki a Youtube-on is népszerűvé vált videó alapján matrózainak tartott egy komolyabb Kant-ellenes kirohanást, azt kifogásolva, hogy a filozófus tette mindössze annyi volt, hogy írt pár megérthetetlen könyvet, amit a jelenlévők közül senki nem olvasott és nem fog a jövőben sem. 

A reptér átnevezésekor online szavazást indítottak a kivitelezők, ezen vezetett Kant neve, jelezve, hogy azért akadnak helyiek, akik számára közel sem lenne annyira kellemetlen, ha a filozófusra esne a választás. De nem az altengernagy volt az egyetlen, akinek nem tetszett az ötlet, a felháborodás hatására Kant pedig visszaesett a szavazáson, jelenleg Erzsébet orosz cárnő vezet, akinek a seregei 1758-ban elfoglalták a várost, igaz, csak öt évig tudták megtartani. 

Kant amúgy a városban maradt az orosz megszállás idején, a történelmi feljegyzések szerint meg is kérte volna a cárnőt, hogy hadd tanítson tovább az egyetemen, de kérelmét nem továbbították Erzsébetnek. 

A Kant körüli vita a helyi nacionalista erőket is feltüzelte: a múlt héten a filozófus sírját, szobrát és egykori otthonát jelző emléktáblát is megrongálták a városban. A támadók szórólapokat is otthagytak, melyek arra hívták fel a figyelmet, hogy 'a német Kant neve nem fog foltot ejteni az ő repterükön. 

A Kant sírhelyének helyet adó gótikus katedrális képviselője elmondta a lapoknak, hogy nem értik a Kant-ellenes kirohanásokat, hiszen a gondolkodó emberek számára egyértelmű, hogy Kant nem egyetlen ország polgára, hanem határokon átívelő jelentőségű szerző volt. 

A helyi sajtó beszámolója szerint egy egyetemista diákot pedig azután hallgattak ki a rendőrök, hogy kiderült, szimpátiatüntetést tervezett a filozófus mellett. Végül múlt vasárnap egy nagyon apró kiállás történt csak Kant sírja mellett. (AFP, Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt