Európa harmadik vonalába száműzik a magyar csapatokat

foci
2018 december 07., 10:18
comments 304

Nagyon nem úgy alakult a nemzetközi focikupák átalakítása, ahogyan azt a magyar csapatok szerették volna. Pedig olyan szép terve volt Orosz Pálnak, a Fradit működtető cég vezetőjének. Ő is tagja volt a nemzetközi bizottságnak, ami döntött a reformokról.

Orosz terve az volt, hogy ha már a közpénzekből rekordköltségvetésre felhízlalt Fradi minden évben csúfosan elbukik az első európai lépcsőfokokon, akkor könnyítsék meg a bejutást a főtáblára, és emeljék meg a létszámot. Nagyszerű elképzelés, csak éppen a többi klub a felhigítás helyett inkább a Bajnokok Ligája kistestvérének a minőségét akarta javítani. Így aztán nemhogy bővül majd az Európa-liga főtáblájának a létszáma, hanem még csökken is 48-ról 32-re. 

Kárpótlásul létrehoznak egy hátsó pályás kupát a leggyengébbeknek. Ide száműzik a Fradit és a magyar csapatokat is, a bajnok kivételével.

A rendszert 2021-től alakítját át, a gyengébb bajnokságok dobogósai és a kupagyőztes eleve csak a harmadosztályban indulhat. Itt a helye a világszínvonalú magyar focinak is. 

Az új rendszer úgy néz ki, hogy a Bajnokok Ligájában továbbra is elindulhat valamennyi első helyezett, a bajnoksága színvonalától függetlenül. Aztán a selejtezőkben addig jutnak, amíg elügyeskedik magukat. Lehet az a BL-csoportkör, vagy ha az nem jön össze, az Európa-liga, ha az sem, akkor majd az új EL-2. Vagyis föntről el lehet jutni akár az EL-2-be is. Lentről fölfelé viszont nincs út, csak ha a kupát megnyerni valaki. 

Ami a magyar csapatok számára nagyon kellemetlen változás, hogy a másodosztályt jelentő Európa-ligát 2021-től bezárják előttük. Az Európa-liga most minden bajnokság számára nyitott. Három év múlva csak a 15 legerősebb bajnokság csapatainak adják meg a lehetőséget az indulásra. Ettől az NBI nagyon messze van, jelenleg 33 (Liechtenstein van előttünk). A Videoton idei bejutása az Európa-liga főtáblájára ezen javítani fog, de a legjobb 15 nem lesz látótávolságon belül.

A magyar bajnokság az UEFA-rangsorában:

  • 2018/19: 33. hely
  • 2017/18: 36. hely
  • 2016/17: 33. hely
  • 2015/16: 33. hely
  • 2014/15: 31. hely
  • 2013/14: 28. hely
  • 2012/13: 29. hely
  • 2011/12: 29. hely
  • 2010/11: 32. hely

Így aztán marad a harmadosztály.   

A reformbizottságban dolgozó Orosz Pál az Echo Tv-ben igyekezett elmagyarázni az új felállást, bár ő is keveset tud még a végleges rendszerről. Az biztos, hogy a magyar csapatokat a harmadosztályba terelik, a sorozatnak egyelőre neve sincs, nem lehet tudni, mennyi pénzt kereshetnek majd a csapatok, hány pontot gyűjthetnek az UEFA-rangsorban.

Az átalakítás lenulláza Orbán Viktor korábbi terveit, amik arról szólnak, hogy legalább két magyar csapat vitézkedik a nemzetközi kupákban, az egyik a Bajnokok Ligájában, a másik legalább az Európa-liga-főtábláján. Ennek érdekében úgy áramlottak a pénzek a Fradihoz és a Videotonhoz, hogy évente egymilliárd nőtt a költésgvetésük, magyar csapatok soha ennyi pénzt nem költhettek, mint ez a két klub. És a Mol, illetve az MVM még csak most szállt be a korábbinál is nagyobb támogatóként. A Fradi a pénzbőséggel egyáltalán nem tudott élni, a Videoton legalább az Európa-liga főtáblájára eljutott. Két csapatnak eleve nem lesz esélye erre.

Az új rendszerben hozzánk hasonlóan gyenge, vagy a komolyabb bajnokságok érdektelen csapatai vesznek majd részt a harmadosztály, még a hazai nézőket sem fogja lázba hozni. Az állami szponzorokat ez persze nem fogja zavarni.    

És biztosan nem lesz akadálya annak sem, hogy a parlament évi 500 millió forintos keresetig adjon adókedvezményt sportolóknak, praktikusan az itthon játszó focistáknak. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.