Európa harmadik vonalába száműzik a magyar csapatokat

Nagyon nem úgy alakult a nemzetközi focikupák átalakítása, ahogyan azt a magyar csapatok szerették volna. Pedig olyan szép terve volt Orosz Pálnak, a Fradit működtető cég vezetőjének. Ő is tagja volt a nemzetközi bizottságnak, ami döntött a reformokról.

Orosz terve az volt, hogy ha már a közpénzekből rekordköltségvetésre felhízlalt Fradi minden évben csúfosan elbukik az első európai lépcsőfokokon, akkor könnyítsék meg a bejutást a főtáblára, és emeljék meg a létszámot. Nagyszerű elképzelés, csak éppen a többi klub a felhigítás helyett inkább a Bajnokok Ligája kistestvérének a minőségét akarta javítani. Így aztán nemhogy bővül majd az Európa-liga főtáblájának a létszáma, hanem még csökken is 48-ról 32-re. 

Kárpótlásul létrehoznak egy hátsó pályás kupát a leggyengébbeknek. Ide száműzik a Fradit és a magyar csapatokat is, a bajnok kivételével.

A rendszert 2021-től alakítját át, a gyengébb bajnokságok dobogósai és a kupagyőztes eleve csak a harmadosztályban indulhat. Itt a helye a világszínvonalú magyar focinak is. 

Az új rendszer úgy néz ki, hogy a Bajnokok Ligájában továbbra is elindulhat valamennyi első helyezett, a bajnoksága színvonalától függetlenül. Aztán a selejtezőkben addig jutnak, amíg elügyeskedik magukat. Lehet az a BL-csoportkör, vagy ha az nem jön össze, az Európa-liga, ha az sem, akkor majd az új EL-2. Vagyis föntről el lehet jutni akár az EL-2-be is. Lentről fölfelé viszont nincs út, csak ha a kupát megnyerni valaki. 

Ami a magyar csapatok számára nagyon kellemetlen változás, hogy a másodosztályt jelentő Európa-ligát 2021-től bezárják előttük. Az Európa-liga most minden bajnokság számára nyitott. Három év múlva csak a 15 legerősebb bajnokság csapatainak adják meg a lehetőséget az indulásra. Ettől az NBI nagyon messze van, jelenleg 33 (Liechtenstein van előttünk). A Videoton idei bejutása az Európa-liga főtáblájára ezen javítani fog, de a legjobb 15 nem lesz látótávolságon belül.

A magyar bajnokság az UEFA-rangsorában:

  • 2018/19: 33. hely
  • 2017/18: 36. hely
  • 2016/17: 33. hely
  • 2015/16: 33. hely
  • 2014/15: 31. hely
  • 2013/14: 28. hely
  • 2012/13: 29. hely
  • 2011/12: 29. hely
  • 2010/11: 32. hely

Így aztán marad a harmadosztály.   

A reformbizottságban dolgozó Orosz Pál az Echo Tv-ben igyekezett elmagyarázni az új felállást, bár ő is keveset tud még a végleges rendszerről. Az biztos, hogy a magyar csapatokat a harmadosztályba terelik, a sorozatnak egyelőre neve sincs, nem lehet tudni, mennyi pénzt kereshetnek majd a csapatok, hány pontot gyűjthetnek az UEFA-rangsorban.

Az átalakítás lenulláza Orbán Viktor korábbi terveit, amik arról szólnak, hogy legalább két magyar csapat vitézkedik a nemzetközi kupákban, az egyik a Bajnokok Ligájában, a másik legalább az Európa-liga-főtábláján. Ennek érdekében úgy áramlottak a pénzek a Fradihoz és a Videotonhoz, hogy évente egymilliárd nőtt a költésgvetésük, magyar csapatok soha ennyi pénzt nem költhettek, mint ez a két klub. És a Mol, illetve az MVM még csak most szállt be a korábbinál is nagyobb támogatóként. A Fradi a pénzbőséggel egyáltalán nem tudott élni, a Videoton legalább az Európa-liga főtáblájára eljutott. Két csapatnak eleve nem lesz esélye erre.

Az új rendszerben hozzánk hasonlóan gyenge, vagy a komolyabb bajnokságok érdektelen csapatai vesznek majd részt a harmadosztály, még a hazai nézőket sem fogja lázba hozni. Az állami szponzorokat ez persze nem fogja zavarni.    

És biztosan nem lesz akadálya annak sem, hogy a parlament évi 500 millió forintos keresetig adjon adókedvezményt sportolóknak, praktikusan az itthon játszó focistáknak. 

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.