Megvan Trump jelöltje az igazságügyi miniszteri posztra

William Barr jogászt jelöli igazságügyi miniszternek Donald Trump amerikai elnök.

William Barr korábban már betöltötte ezt a posztot, a 90-es években a néhai George H. W. Bush kormányzatának igazságügyi minisztere volt. Trump a jelölések bejelentésekor újságíróknak azt mondta: Barr volt a jelöltje "már az első naptól kezdve", jóllehet, személyesen nem ismeri őt régóta. "Szerintem nagyszerűen fog dolgozni" - mondta az elnök, és azt is hozzátette, hogy Barrt republikánus és demokrata körökben is tisztelik.

William Barr a 90-es évekbenFotó: RON SACHS/Picture-Alliance/AFP

Az igazságügyi miniszteri poszt rendkívül fontos most az Egyesült Államokban, a miniszternek ugyanis ráhatása lehet az elnök ügyeit vizsgáló különleges ügyész, Robert Mueller nyomozására.

Trump novemberben rúgta ki előző igazságügyi miniszterét, Jeff Sessionst. Sessions szerepe áttételes volt a nyomozásban: mivel ő maga is belekeveredett, kinevezése után nem sokkal, 2017 márciusában kivonta magát a nyomozás felügyeletéből, így azt helyettese, Rod Rosenstein felügyeli. Az új igazságügyi miniszter azonban visszaveheti Rosensteintől a nyomozás felügyeletét, és akár meg is nehezítheti a különleges ügyész munkáját.

William Barr 1991 és 1992 között irányította az igazságügyi minisztériumot, jelenleg egy washingtoni ügyvédi iroda munkatársa. Életrajza szerint 1973 és 1977 között a Központi Hírszerző Ügynökségnél (CIA) teljesített szolgálatot. Amennyiben a törvény előírta meghallgatás után a szenátus megszavazza jelöltségét, az új tárcavezető Matthew Whitaker ügyvezető minisztert váltja a minisztérium élén. Whitakert az elnök az előző miniszter, Jeff Sessions novemberben történt távozása után, átmeneti időre bízta meg a tárca irányításával. (MTI, BBC)