Menekülnie kellett az afganisztáni „kis Messinek”, aki nemrég még a példaképe kezét fogva futott ki a pályára

külföld
2018 december 07., 06:34
comments 112

Az ötéves Murtaza Ahmadinak Messi volt a mindene, úgyhogy a lehető legnagyobb boldogsággal mutatta a kamerának azt a zacskóból gyártott argentin mezt, amelyre filccel rárajzolták Messi nevét és mezszámát.

A család által készített fotó
photo_camera A család által készített fotó Fotó: STR/AFP

Két évvel ezelőtt a képek felszántották az internetet, ahol rengetegen igyekeztek megtalálni a fiút és összekötni Messivel. Végül sikerrel jártak, a Barcelona sztárja 

küldött is neki egy dedikált mezt és egy labdát, 

de a java még hátra volt.

Az Unic3f képe
photo_camera Az Unicef képe Fotó: MAHDY MEHRAEEN/AFP
photo_camera Murtaza az apjával Fotó: BANARAS KHAN/AFP

Még ugyanabban az évben, 2016 végén a Barcelona barátságos mérkőzést játszott Katarban, és a dohai mérkőzésre elvitték Murtazát is, aki 

az idolja oldalán futhatott ki a pályára. 

A Messi kezét fogó, látványosan rajongó srác boldogsága egy igazi feel good sztori happy endjének látszott.

link Forrás

Csakhogy a hírnév felkeltette a tálibok figyelmét is. A fiú anyja az AFP-nek azt mondta, hogy a helyi erős emberek hívogatták őket, hogy most már biztos rengeteg pénzük van, adják oda nekik.

Ráadásul a család a síita hazarák közé tartozik, akik a szunnita tálibok örök célpontjainak számítanak. Ghazni térsége, ahol laknak, a kormány felügyelete alatt áll, de a radikális lázadók augusztusban és novemberben is komoly támadásokat intéztek ellene, többszázan meghaltak.

Murtaza családjának is menekülnie kellett, az anya elmondása szerint lövéseket hallottak, és ezért kapkodva, az éjszaka közepén hagyták el az otthonukat, 

még a dedikált Messi-mezt sem tudták magukkal vinni.

Murtaza egy kabuli lakásban december 3-án
photo_camera Murtaza egy kabuli lakásban december 3-án Fotó: NOORULLAH SHIRZADA/AFP

A család most Kabulban van, az AFP itt beszélt a fiúval. Hiányzik Messi - mondta a fiú, aki azt reméli, még találkoznak egyszer.

„Amikor találkozunk, azt mondom majd neki, hogy szalaam, és megkérdezem, hogy van. Ő pedig azt fogja válaszolni, hogy köszönöm és vigyázz magadra, és aztán kifutok vele a pályára, ahol ő játszani fog, én pedig nézni őt.”

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.